Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Topoľčianky: Letné sídlo Masarykovcov

Autor: Matej Bórik
Foto: METRO
Uverejnené: 28. október 2023

Obec Bystrička pri Martine bola obľúbeným miestom návštev Tomáša Garrigue Masaryka. Masarykova rodina tu trávila letné prázdninové pobyty a od roku 1929 tu vlastnila aj dom. Najvýznamnejším letným sídlom Masarykovcov na Slovensku však boli Topoľčianky. Pri príležitosti 100. výročia príchodu T. G. Masaryka tu bola umiestnená počas leta 2023 výstava s množstvom originálnych predmetov, umeleckých diel, dokumentov či korešpondencie.

Za výstavou stojí Občianske združenie Letné sídlo, ktoré mapuje históriu pobytu prezidenta Masaryka v Topoľčiankach. Za slovenské letné sídlo prezidenta ČSR bol zámok v Topoľčiankach zvolený najmä pre svoj dobrý stav, železničné spojenie s Prahou, príjemnú klímu či anglický park.

Areál sídla prešiel na jar 1923 rýchlymi úpravami tak, aby mohli Topoľčianky privítať prezidenta spolu so sprievodom po prvý raz 29. júla 1923. Pre zaistenie rýchleho spojenia s Prahou bola tu v čase tunajšieho prezidentovho pobytu zriadená letecká pošta, posilnené telefónne a telegrafné ústredne a na lúke Lazy vyrástlo letisko. Prezident tu zároveň úradoval, stretával sa s predstaviteľmi slovenského politického, kultúrneho a náboženského života či prijímal štátne návštevy. 

Častým hosťom Topoľčianok bol aj minister zahraničných vecí Edvard Beneš s manželkou alebo spisovateľ Karel Čapek, ktorý tu spovedal prezidenta pre svoju knihu Hovory s T. G. Masarykom. Prezident Masaryk naposledy navštívil Topoľčianky počas leta 1933, v nasledujúcich rokoch sem už vzhľadom k svojmu zhoršenému zdravotnému stavu nezavítal.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama