Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Dobrovoľní hasiči z Blažoviec mali výbornú sezónu.

Autor: Dobrovoľní hasiči z Blažoviec mali výbornú sezónu.
Foto: Dobrovoľní hasiči z Blažoviec mali výbornú sezónu.
Uverejnené: 28. december 2012

Janka Šimonidesová je v dobrovoľnom hasičskom zbore Blažovce (DHZ) už pomaly 3 roky. Jej kamarátkam chýbalo dievča do tímu a preto sa im rozhodla pomôcť a pridala sa. V rozhovore nám predstavila históriu a činnosť zboru aj úspechy, ktoré počas sezóny dosiahli.

DHZ BlažovcePriblíž nám svoje členstvo v DHZ. Ako to tam funguje?

"Keď som šla na prvý tréning, nemala som ani tušenie ako to tam chodí. Šport, ktorému sa venujem sa volá „FIRESPORT“. Tento šport vykonávajú družstvá rôznych kategórií, samozrejme, že delenie záleží od typu súťaže. Sú tu klasické „pohárové“ alebo „ligové“ súťaže a delia sa na „mužskú a ženskú kategóriu“ ale pohárové sa môžu ešte deliť aj na súťažiacich „nad 35 rokov“, my im hovoríme tzv. Veteráni:) Tieto pohárové súťaže však nie sú postupové, no môže sa na nich súťažiť o putovné poháre.

Každý rok získa putovný pohár družstvo s najlepším časom. Ak toto družstvo vyhrá putovný pohár 3 roky po sebe, tak tento pohár získava na trvalo a už ho nemusí odovzdávať. Postupové súťaže ako sú okresné alebo krajské kde sa súťaží o postup, resp. o to, ktoré tímy sa dostanú až na pôdu majstrovstiev SR, sa ešte môžu deliť na kategórie „dorastenci“ a „dorastenky“. Členovia družstiev musia mať najviac 18 (v deň súťaže nesmú mať 19)."
DHZ Blažovce

DHZ BlažovceAkým spôsobom ste začínali?

"V zložení, v ktorom sme dodnes sme začali pred dvomi rokmi. Sezóna roku 2012 bola pre nás druhá v poradí. Začiatky boli pre nás ťažké. Niekoľkohodinové tréningy a tvrdá drina. Snažili sme sa každý z nás čo najlepšie naučiť robiť pozíciu, ktorú sme si vybrali a po niekoľkých tréningoch prišli aj prvé spoločné súťaže. Vtedy nám bolo jedno čo máme na sebe a v akom teréne súťažíme. Spájala nás len jedna vec. Bola to túžba čo najviac priblížiť sa k víťazstvu. Hoci sme vedeli, že konkurencia bola veľká a v tom čase sme ešte nemali dosť silnú hasičskú mašinu, aj tak nás toto nikdy neodradilo a vždy sme na dráhe dali zo seba čo najviac. Tento šport nám všetkým veľmi prirástol k srdcu. Vďaka nášmu skvelému trénerovi sme sa toho veľa naučili. Lenže ako všetci dobre vieme, učíme sa aj v praxi. Na súťažiach sme sledovali ostatných a veľa sme sa od druhých naučili. Sledovali sme ako chystajú náradie, ale aj štartovanie a mnohé iné."

Koľko členov má tím, akým spôsobom sa súťaží?

"Na vykonávanie požiarneho útoku je potrebných 7 členov, pričom podstatou útoku je za pomoci motorovej mašiny, hadíc, prúdnic, hasičského rozdeľovača, dvoch savíc a hasičského koša dopraviť vodu do terčov, ktoré sú od základne vzdialené 75 metrov. Dráha sa počíta od stredu základne po nástrekovú čiaru, ktorá je vzdialená 70metrov a terče sú od tento čiary vzdialené 5 metrov. Jedno družstvo tvorí teda 7 ľudí, no my sa nepokladáme za tím. Pre nás je DHZ skôr rodinou. Sme skvelá partia, ktorá aj keď nepodá taký výkon, aký na súťaži očakávame povieme si: „nič sa nedeje, ideme ďalej, učíme sa na vlastných chybách a nemôžeme stále stáť na stupni víťazov, lebo vždy niekto musí niekto stáť bokom a tlieskať hrdinstvu ostatných“

Predstavujeme tím DHZ Blažovce.

Zľava: B-čkové hadice - Ivana Lichnerová, Rozdeľovač - Janka Šimonidesová, Spájanie savíc (spoj) - Michaela Huťanová, Ľavý prúd - Radka Nováčiková, Strojníčka - Tatiana Odlerová, Kôš - Veronika Janitorová, Pravý prúd - Veronika Považaiová.

Vyrovnať sa konkurencii bolo zrejme ťažké. Ako ste si s tým poradili?
DHZ Blažovce

"Počas našej prvej sezóny neprišli také úspechy, aké sme čakali. Dosahovali sme priemerné časy od 20 do 25 sekúnd. Zatiaľ čo ostatné dievčenské tímy mali časy pod 19. Trénovali sme skoro každý druhý deň len preto, aby sme sa čo najviac priblížili k víťazom. Chceli sme aspoň raz vyskúšať, aké je držať v ruke zlatý pohár. Za našu prvú sezónu sme sa zlata nakoniec dočkali v Rakove, kde bola pohárová súťaž. Držať v ruke takúto cenu bolo pre nás niečo neopísateľné, naozaj nezabudnuteľný zážitok."

Prvé víťazstvo muselo byť silnou motiváciou.

"To musím potvrdiť, bola to poriadna motivácia, ktorá nám hovorila, aby sme sa nevzdávali a naďalej tvrdo trénovali. Lebo úspech z neba nepadá a všetko si treba vybojovať tvrdou drinou. Za prvú spoločnú sezónu sme sa toho veľa naučili. Plní skúseností sme sezónu ukončili a na zimu sme náradie odložili do zbrojnice. Naše túžby za úspechmi podporil aj hasičský zbor, ktorý do kúpy nového náradia vložil veľké peniaze. Dostali sme nové prúdnice ako sponzorský dar a DHZ nám dalo urobiť novú silnejšiu mašinu, nakúpili nové hadice, sací kôš a jednotné oblečenie."
DHZ BlažovceOkrem nového náradia musela prísť aj tvrdšia príprava.

"Po roztopení snehu sme začali už od jari na sebe pracovať. Chodievali sme behávať, či už na dlhé trate alebo beh na 10 metrov. Museli sme vynakladať dvojnásobné úsilie ako predtým. Keď sa začalo otepľovať, začali sme aj s tréningami hasičského útoku. Keďže mašina, ktorú sme mali bola silnejšia,  začali sme dosahovať aj lepšie časy. Z priemerných 20-tich sekúnd sme šli pomaly dole na 19, 18 ba niekedy sa nám podarilo dať čas aj 17. Naše zlepšenie sa prejavilo aj na výsledkoch. Začali sme prvým miestom na okresnej súťaži a odvtedy sme takmer nepoznali prehru! Súťaže sme mali každú sobotu, niekedy aj v nedeľu. Úspech za úspechom, víťazstvo za víťazstvom, je to pre nás neskutočná radosť."

Súťažili ste aj v noci, je v tom nejaký rozdiel?

"Nočné súťaže sú ako všetky iné, akurát je noc:) Počas roku 2012 sme boli na troch takýchto akciách: v Šálkovej, Sielnici a Turčeku. V Šálkovej sme dosiahli prvenstvo a tam sme aj zároveň oslávili 10-té jubilejné víťazstvo po sebe. V ten deň sme vyhrali aj Memoriál v Rakši kde sme získali pohár za prvé miesto, putovný pohár a tričká od sponzora. V Sielnici sme však už také šťastie nemali. Tam sme sa umiestnili na druhom mieste. Ale neboli sme smutní a oslávili sme aj druhé miesto, pretože za čas, ktorý sme dosiahli sa fakt netreba hanbiť. Dosiahnuť  čas 18 sekúnd a 43 stotín na nočnej súťaži za ženskú kategóriu je fakt úspech."

DHZ Blažovce

Začali ste realizovať aj nejaké mimosúťažné aktivity?

"Áno, napríklad 1. júna na oslavu sviatku „Dňa detí“ sme pre deti materskej a základnej školy v Jazernici zorganizovali športovo-hasičský deň. Počas tohto dňa sme mali pre nich pripravenú ukážku techniky, športové disciplíny a štafetu, ktorá sa beháva na postupových súťažiach ako je napríklad okresná súťaž no my sme ju však prispôsobili priamo pre nich. Deti sme podelili do rôznych družstiev, ktoré potom súťažili a boli následne bodované. Po odsúťažení bola ukážka hasičského útoku a vyhodnotenie. Deti dostali diplomy za účasť a sladké odmeny, ktoré boli sponzorované od starostov obcí Blažovce a Borcová."

DHZ BlažovceDHZ BlažovceTakže obec Vás podporuje v týchto aktivitách?

"Určite. To bola ďalšia vec čo nás neskutočne potešila ku koncu sezóny. Získali sme sponzora vďaka starostovi obce Blažovce, ktorý nám zaplatil nové dresy, v ktorých sme však odbehli zatiaľ len poslednú súťaž. Od obce sme dostali hasičskú miestnosť, ktorú sme si sami vymaľovali a v nej mávame rôzne stretnutia alebo členské schôdze."
DHZ Blažovce

Ako by si uzatvorila tento rok?

"Sezónu sme úspešne ukončili a nevieme sa dočkať kedy začne nová. Všetkým nám chýba leto ale s radosťou spomíname na úspechy, ktoré sme počas leta dosiahli. Pre nás to bol veľký krok vpred a mali sme konečne pocit, že sme sa už priblížili medzi tých, ktorí keď prídu na súťaž tak o nich hovoria: sledujte, tieto dievčatá ukážu čo je to firesport. Za krátky čas sme sa dokázali zlepšiť a dosiahnuť veľké úspechy. Máme nádherné spomienky a poháre, ktoré nám pripomínajú každú súťaž. Sme na ne hrdí a dúfame, že o rok ich bude aspoň dva krát viac."
DHZ Blažovce

"Ďakujem všetkým za skvelú sezónu a teším sa na ďalšiu. Všetkým, ktorí sa venujú tomuto športu, prajem veľa úspechov a aby mali aspoň z polovice taký skvelý kolektív ako mám ja. Ďakujem všetkým členom môjho hasičského zboru za spoluprácu a verím, že po vstúpení do hasičskej ligy o nás ešte budete veľa počuť."

DHZ Blažovce

Video zo sezóny 2012 - DHZ Blažovce.

httpv://youtu.be/oodd7813eXA

Autor: Janka Šimonidesová (členka DHZ Blažovce) a Matej Bórik 

{fcomment lang=sk_SK}


Reklama

príbuzné témy

Reklama