Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Fotograf Martin Šarlina.

Autor: Fotograf Martin Šarlina.
Foto: Fotograf Martin Šarlina.
Uverejnené: 30. december 2012

Ku fotografii prešiel z úplne inej profesie a za niekoľko rokov sa vypracoval na známeho profesionálneho fotografa. Všetko začalo kúpou zrkadlovky, ale fotografia ho zaujímala už od detstva. Martin sa špecializuje najmä na portréty, glamour, fotografie detí, párov, tehuliek, ako aj svadby, stužkové a iné spoločenské akcie.

Fotograf Martin Šarlina.Približne v roku 2009 začínal s krajinkami a fotografiami detí. Následne sa vďaka priateľom a rodine Martinove diela stali žiadanými. Prvú svadbu nafotil kamarátke, ktorej na poslednú chvíľu odriekol termín iný fotograf. A to bol začiatok jeho profesionálnej kariéry. Referencie boli výborné a v Turci sa postupne meno Martin Šarlina stalo známou značkou svadobnej fotografie a portrétov.


Aké boli začiatky Tvojej fotografie?
"Pred rokom 2009 som pracoval v strojárine a fotografia bola len moje hobby. Poznám sa ale s viacerými renomovanými fotografmi a aj vďaka nim som získal cenné rady, na základe ktorých som sa rozhodol prejsť k fotografovaniu. Moja tvorba je pomerne špecifická, snažím sa to fotiť inak a aj následné úpravy sú iné ako na štandardných fotografiách."


Kde ako fotograf pôsobíš a čím si špecifický?
"V súčasnosti to je len v rámci Turca, z hľadiska budúcnosti sa ale nebránim ani iným regiónom. Je to všetko otázka dopytu. Profesionálne sa zaoberám len fotografovaním a v rámci značky I&M PHOTOGRAPHY poskytujeme s kolegom špecifickú službu, ktorá je predovšetkým pre svadby výnimočná - fotografujeme tam dvaja a teda každá svadba je z viacerých uhlov. Takto je možné zachytiť zaujímavé momenty. Klient si platí pritom štandardnú cenu. Máme aj vlastný špecifický postprocessing (úprava fotografie), ktorý nás charakterizuje. V balíku služieb máme i možnosť zabezpečenia Dj na stužkové, svadby a akcie."

Martin Šarlina - Desmod
Aké to je fotiť na diskotéke a na koncertoch?
"Už viac ako rok fotografujem v bare Kozel. Pre ľudí to je forma zábavy a radi sa na fotografii nájdu. Samozrejme, pokiaľ si niekto neželá byť odfotený, snažím sa ho nebrať do záberu, je to štandardný postup. Človek vďaka fotografovaniu zažije veľa zaujímavých vecí a je to celé o priateľskej atmosfére. To isté môžem povedať aj o svadbách. Podobné to je aj na koncertoch. Napríklad na Desmode ma Kuli vytiahol na pódium a ja som sa cítil ako súčasť celej akcie."


Zažil si už niečo výnimočné aj na svadbe?
"Vždy to je o zážitku, zatiaľ všetky svadby dopadli dobre a zakaždým som sa tam aj ja cítil výborne. Ľudia sa radi fotia a keď sme tam dvaja vždy je to niečo výnimočné :) Pri poslednom koncerte skupiny TEAM v Martine sme oslovili aj Paľa Haberu, či by sa nechcel odfotiť s mladomanželmi ale odmietol nás. Keď sme už odišli zo svadby, tak Paľo volal a museli sa fotiť nevestiným mobilom. Aj keď fotka nebola dokonalá, zážitok a spomienka im ostali."

Martin Šarlina - Svadba
Zaoberáš sa aj inými žánrami, robili ste v meste nejaké akcie?
"V tejto oblasti som tiež svojim spôsobom špecifický. Naposledy bola v Martine naša akcia Zmenáreň, kde sa robili fotografie v spolupráci s profesionálnou kozmetičkou. Ženy mohli vďaka fotografii spoznať rozdiel pred úpravou líčením a po. Toto určite zopakujeme aj v budúcnosti. Je tu aj dopyt po fotení detí, portrétov, tehuliek a podobne."


A ako to prebieha pri portrétoch? Čím je špecifická tá príprava?
"Portrét a glamour je väčšinou vždy v realizovaný v štúdiu. Odporúčam každému priniesť si viacero typov oblečenia, bižutériu alebo nejaké doplnky. Pred fotografovaním to vždy preberieme a pripraví sa scéna. Jedna séria fotenia trvá hodinu až dve. O portréty je teraz veľký záujem. Mám v tom dlhodobú prax a aj samotnú úpravu fotografie realizujem dosť špecificky. Boli u mňa aj dievčatá, ktoré si na začiatku neverili ale dokázali sme spolu pripraviť výborné fotografie. Jednu takúto fotografiu som poslal aj na server photogenic.sk a získala 2. miesto v kategórii portrétov."

Martin Šarlina - Portrét
Fotografuješ najmä dievčatá, nežiarlia na Teba ich priatelia?
"Pri fotení môže byť priateľ alebo manžel, určite ich pozývam. Väčšinou to je o nadviazaní dôvery, prejdeme si najskôr scénu a až následne fotografujeme. Momentálne nemám priateľku, nemá ma kto podpichovať komentármi o pekných babách :) Pre mňa to je profesionálna práca, beriem to tak."


Používaš aj retušovanie, do akej miery to robíš?
"Pri svadbách je to v minimálnej miere. Portréty sú ale niečo iné, tam ale vždy zachovávame štruktúru pleti. Neuznávam však prehnane retušovanú fotografiu podobnú tým v bulvárnych magazínoch, tam už to je grafika a nie fotka. Ja mám rád keď ten človek ostane tým kým je."


Vieš zabezpečiť aj tlač fotografie?
"Áno ale nerobím klasické obrazy na plátno. Plnofarebné fotky tlačím priamo na drevo - tenkú preglejku s rozmerom až do dvoch metrov štvorcových. Výnimočnosťou tohto postupu je, že cez fotografiu preniká aj štruktúra dreva a celé dielo tak získa jedinečný nádych."

Martin Šarlina - Dieťa
Čo pripravuješ na rok 2013?
"Chcel by som začať s fotom bodypaintingu a emocionálnou fotografiou. Pripravujem si aj niečo špecifické, aktuálne hľadám na to vhodné tváre a priestory ako napríklad staré podkrovie, zničenú, schátralú budovu a podobne. Budem rád ak mi ludia zanechajú typy :) Krajinky a reklamnú fotografiu fotí kolega ale zaujímame sa napríklad o nočné mesto, svetlo alebo dym."


Kde všade môžu ľudia Tvoje fotografie nájsť?
"Fotografujem pre Kozel aj na rôznych koncertoch (Divokej Bill, Bačova Fujara, Alkehol, Desmod, Peter Lipa), väčšina týchto foto sa objaví na Facebooku a samozrejme na mojom webe. Niečo mohli ľudia vidieť aj v regionálnom týždenníku MY, pripravujem spoluprácu s reklamnou agentúrou, bude toho určite viac aj v budúcnosti."

Martin Šarlina - Svadba

Fotografie, výzvy a akcie nájdu ľudia na webe a na Facebooku:

Web stránka
Facebook IAM PHOTOGRAPHY FB
Facebook Martin Šarlina Photography

Rozhovor bol autorizovaný


Reklama

príbuzné témy

Reklama