Výstava koní v Turanoch prilákala stovky návštevníkov

Autor: Výstava koní v Turanoch prilákala stovky návštevníkov
Foto: Výstava koní v Turanoch prilákala stovky návštevníkov
Uverejnené: 02. jún 2014

V Turanoch sa počas uplynulého víkendu konal druhý ročník podujatia venovaného súťažnej prehliadke koní. Kým minulý rok začínali organizátori s 31 koňmi, tento rok stúpol počet až na 46, pri diváckej účasti troch stoviek obdivovateľov z radov laickej i odbornej verejnosti.

Hodnotilo sa v desiatich kategóriách, predstavili sa teplokrvné kobyly a žrebce, teplokrvné valachy, frízske kone a arabské plnokrvníky, mladé kone do dvoch rokov, chladnokrvné kone, haflingy aj pony. Odbornými garantmi a hodnotiteľmi boli kapacity z poľnohospodárskej univerzity v Nitre a z bratislavského Zväzu chovateľov koní.

 

"Opäť sa nám podarilo urobiť výstavu tak, že má punc medzinárodnej, máme vystavovateľov zo SR aj ČR. Tento ročník je výnimočný tým, že výstavu kompletne organizujú študenti prvého, druhého a tretieho ročníka nášho odboru Agropodnikanie, chov koní a jazdectvo. Okrem toho máme troch študentov aj medzi vystavovateľmi, čomu som tiež veľmi rád. Prostredníctvom tejto skúsenosti sa učia jednotlivé časti svojho študijného programu, konkrétne organizáciu pretekov a rešpektovanie pravidiel Slovenskej jazdeckej federácie pri výstave koní. Musia sa postarať o potreby divákov i vystavovateľov, a to z hľadiska ustajnenia, bezpečnosti, prípravy katalógu, kategorizácie. Je to súčasť ich odbornej praxe a dá im to veľmi veľa," uviedol riaditeľ SOŠ v Turanoch Mgr. Miroslav Klučiarovský.

 

Študijný odbor Agropodnikanie, chov koní a jazdectvo je vzdelávací program, ktorý nie je primárne zameraný na jazdectvo, ale najmä na možnosti podnikania v oblasti cestovného ruchu. "Naši študenti sa musia naučiť narábať s databázou poznatkov a byť schopní pretaviť vedomosti do svojho budúceho profesného života. Samozrejme, v prvom rade smerujeme našich absolventov na univerzity, ktoré majú katedry hipológie do Prahy, Brna a Nitry. Máme však aj žiačky, ktoré sa už v tomto mladom veku snažia podnikať alebo žiakov ako je Milan Kuhajda, ktorý je slovenský juniorský reprezentant v drezúre. Každý sa venuje niečomu inému, ale primárne je, aby sa vedeli po skončení školy etablovať v živote, a aby boli schopní zúročiť svoje poznatky či už na Slovensku alebo v zahraničí." priblížil zameranie študijného odboru riaditeľ školy. Výstava, nad ktorou prevzal záštitu predseda ŽSK Juraj Blanár bola zavŕšená vyhodnotením a vyhlásením víťazov jednotlivých kategórií ako aj vyhlásením šampióna celej výstavy. Nechýbala divácka súťaž o najkrajšieho koňa a zlosovanie tomboly.

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama