Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Jubilejný desiaty ročník festivalu Dotyky a spojenia odštartuje už o niekoľko dní

Autor: Jubilejný desiaty ročník festivalu Dotyky a spojenia odštartuje už o niekoľko dní
Foto: Jubilejný desiaty ročník festivalu Dotyky a spojenia odštartuje už o niekoľko dní
Uverejnené: 18. jún 2014

Výberový nesúťažný festival slovenskej divadelnej produkcie, ktorého ambíciou je vyhľadávať a prezentovať najzaujímavejšie a najinšpiratívnejšie predstavenia, začal písať svoju históriu v roku 2005. Za ten čas si vybudoval pevnú pozíciu a stal sa jednou z najprestížnejších prehliadok slovenských profesionálnych činoherných súborov. Patrónkou jubilejného desiateho ročníka festivalu, ktorým Martin ožije v dňoch 23. - 28. júna, sa stala herečka Zuzana Fialová. Zúčastní sa ho 33 divadiel s 33 predstaveniami.

„Programovú štruktúru sme nemenili, zostáva taká, ako bolo zabehnuté po minulé roky. Program je intenzívny, začíname o 9:30  rozprávkou, na 11:00 sú pripravené kritické platformy a detské workshopy, o 14:00 ponúkneme pouličné predstavenia a okolo 16:00 začína prvé predstavenie hlavného programu. Ten pokračuje podvečernými inscenáciami a o 22:00 vystúpeniami na vonkajšom pódiu. O polnoci uzatvárajú festivalový deň predstavenia divadelných alternatív, väčšinou nezávislých divadiel. Som rád, že sa nám z bratislavskej produkcie, ktorá je komerčne najzaujímavejšia, podarilo dotiahnuť Divadlo Aréna aj Slovenské národné divadlo s hrou Karpatský triler v réžii Romana Poláka. V hlavnom programe vystúpi aj nitrianske Divadlo Andreja Bagara s hrou Potkany, ktorú považujem za jeden z vrcholov tejto sezóny. Martinské divadlo zahrá inscenáciu LES. V nočnom programe sa predstaví stálica divadlo GUnaGU, divadlo SkRAT a ďalší,“ uviedol programový riaditeľ SKD Róbert Mankovecký.

 

Organizátori upozorňujú na programové zmeny, ku ktorým došlo po uzávierke, z dôvodu zdravotných ťažkostí hlavných protagonistov. Divadlo Aréna nahradí hru Kapitál hrou Rosmersholm a iný titul ponúkne aj Divadlo elledanse. Namiesto tanečného predstavenia Fusion na divákov čaká tanečno-performatívne  vystúpenie s názvom Taj dych.  „Radi by sme dali do pozornosti aj tradičný blok podujatia Dotyky a spojenia Junior. V pondelok sa na festivale predstaví bratislavská VŠMU s hrou Zachráň svojho Afričana a Akadémia umení vystúpi s  Arabskou nocou.  Obidve predstavenia sú naozaj veľmi dobré a nedávno získali vynikajúce kritiky od českých recenzentov. Zahraničným hosťom festivalu bude tentokrát Tešínske divadlo, ktoré sa predstaví hneď v pondelok s  Báthoryčkou. Je to výborný muzikál, ktorého hlavná predstaviteľka je držiteľkou prestížnej ceny Thália, “dodal František Výrostko, riaditeľ SKD.

 

Festival nezabúda ani na najmenších divákov

V sekcii Dotyky a spojenia deťom je zaradených 5 rozprávok. V spolupráci s organizátormi detských táborov Wachumba spestria program tvorivé dielne pre deti zamerané na rôzne profesie v divadelnom umení. Pod dohľadom profesionálneho lektora sa budú môcť deti oboznámiť s prácou herca, dramaturga, režiséra, hudobníka či scénografa.

 

V rámci sprievodného programu sa môžeme tešiť na koncerty hudobných zoskupení Homo sapiens, Sherpa band, TROLL, Ľubo Šamo project aj na Rasťa Novotného s kapelou. Jozef Ciller a kolegovia pripravili v spolupráci s divadelným ústavom zaujímavú výstavu mapujúcu desať rokov festivalu. „Keďže sa sprievodný program,  popoludňajšie akcie a večerný program dejú priamo na námestí a sú zadarmo, robia atmosféru festivalu skutočne jedinečnou. Absolvovali sme niekoľko podobných podujatí a verte, že v niektorých mestách už o ulicu ďalej ľudia netušia, že tam nejaký festival prebieha. V tomto máme dosť veľkú výhodu. Myslím si, že Dotyky a spojenia sú svojou atmosférou neopakovateľné a potvrdzujú mi to všetci teoretici a divadelníci, ktorí sem chodia, pretože týmto festivalom skutočne žije celé naše mesto.“vyzdvihol kvality festivalu programový riaditeľ.

 

Program festivalu nájdete na webe: www.dotykyaspojenia.sk

 

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama