Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Na nábreží rieky Turiec pribudol kilometer asfaltovej plochy určenej pre šport aj oddych

Autor: Na nábreží rieky Turiec pribudol kilometer asfaltovej plochy určenej pre šport aj oddych
Foto: Na nábreží rieky Turiec pribudol kilometer asfaltovej plochy určenej pre šport aj oddych

V piatok popoludní prebehlo na nábreží rieky Turiec v blízkosti OC Tulip slávnostné otvorenie nového asfaltového chodníka určeného športovcom, cyklistom a korčuliarom. Chodník sa podarilo vybudovať vďaka Nadácii SPP a finančnej podpore mesta Martin. Otvorený kilometrový úsek je len začiatkom, trasa by mala pokračovať až do Priekopy a do Vrútok a v opačnom smere by mala popri Turci viesť až na koniec mesta.

"Keď som tu pred rokom stál, na druhom konci náučného chodníka, sľúbil som, že do roka a do dňa sa pokúsime získať prostriedky na to, aby sme tento náučný chodník mohli vyasfaltovať. Aj keď cyklistom ten povrch nevadil, našim cieľom a našim záujmom je skultúrniť celé pobrežie rieky Turiec tak, aby vznikli nové rekreačné trasy, a to nielen cyklotrasy, ale aj vyasfaltované cestičky, po ktorých by sa mohli deti, obyvatelia a návštevníci mesta Martin korčuľovať bez toho, aby im hrozilo, že ich môže zraziť auto. Takže som veľmi rád, že tento úsek je takou prvou malou lastovičkou pri tom, čo nás všetko ešte čaká. Teší ma, že za tých pár týždňov, čo je chodník urobený, si ho ľudia stihli odskúšať a stretlo sa to s veľkým záujmom," uviedol v príhovore primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar.

 

Dušan Kubička, predseda Turčianskej bicyklovej skupiny JUS poukázal na to, že dôležité je nielen budovať cyklotrasy a vedieť sa bicyklovať, ale vedieť na chodníkoch aj spoločne existovať a jazdiť bezpečne a ohľaduplne: "Týmto podujatím odštartuje minikampaň, ktorá má upozorňovať na to, aby sme boli k sebe všetci účastníci dopravného priestoru ohľaduplní, pretože ten priestor je pre nás všetkých. Mesto Martin je momentálne prezentované ako jedno z najcyklistickejších, dokonca sme vyhrali v tomto roku aj súťaž o najbicyklovejšie mesto a prajem nám, aby to pretrvávalo dlhé roky bez rozporov a kolízií."

Otvorenie chodníka bolo spojené s prezentáciou projektu "Moj nápad - moja iniciatíva" Strednej odbornej školy dopravnej v Priekope, v rámci ktorého predstavili svetielkujúce korčule. Cieľom projektu bolo zapojiť študentov do diania v meste a do práce školy, využiť ich šikovnosť a zapojiť ich do medzinárodného projektu. S týmto nápadom sa škola v celosvetovom hodnotení umiestnila na 9. mieste. Osvetlené korčule si mohli návštevníci na novom chodníku aj odskúšať. Pestrý program ponúkol aj vystúpenie mažoretiek a jazdu zručnosti detí z MHC Mountfield po novootvorenom chodníku. O hry, súťaže a osvetu sa počas podujatia postarala mestská polícia.

 

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama