Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Počas "Dňa bez áut" patrila ulica športu, hrám a súťažiam

Autor: Počas "Dňa bez áut" patrila ulica športu, hrám a súťažiam
Foto: Počas "Dňa bez áut" patrila ulica športu, hrám a súťažiam
Uverejnené: 24. september 2014

Pondelkové podujatie, ktoré sa konalo na ulici M.R. Štefánika pred bývalou budovou Neografie, malo poukázať na to, že ulica nemusí patriť len autám. Priestor v blízkosti Vajanského námestia sa zmenil na veľké ihrisko, na ktorom sa mohli zabaviť malí i veľkí. Aj keď počasie akcii spočiatku neprialo, popoludní sa všetko zmenilo, ulica sa zaplnila ľuďmi a priestor patril športu, hrám a súťažiam.

Aj keď mnoho vodičov uzavretie ulice neprijalo s nadšením, aktivita "Do mesta bez auta!" je súčasťou Európskeho týždňa mobility a prebieha každoročne už od roku 2000. Vyžaduje od účastníckych samospráv vyčlenenie jednej či viacerých zón, ktoré sú bežne užívané motorovou dopravou, výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu, a to počas celého dňa. Cieľom tejto aktivity je poukázať na nadmerné používanie motorovej dopravy a má prinútiť obyvateľov miest zamyslieť sa nad dopadom takéhoto počínania na životné prostredie.

"V autách, ktoré počas dnešného dňa prechádzali okolo, som veľmi ojedinele videl sedieť dvoch ľudí. Vo väčšine prípadov jazdia ľudia v autách po jednom a to o niečom svedčí. Máme sa naozaj tak dobre, že si tento komfort môžeme dovoliť? A čo sú vodiči ochotní spraviť pre to, aby neboli súčasťou kolóny počas avizovaného uzavretia ulice? Martin je malé mesto a riešenie sa samo ponúka. Je to úplne jednoduché. Keby dnes využili MHD alebo bicykel, tak by nemuseli zažívať následky spôsobené uzavretím ulice. Chodcov ani cyklistov táto aktivita nijak neobmedzila. Masové využívanie individuálnej automobilovej dopravy sa v našom meste prejavuje. Často sa hovorí o množstve smogu a CO2 v našej kotline. Kto za to môže? My všetci! Dnes je svetový deň bez áut, no vidno, že niektorí ľudia nie sú ochotní pre to nič spraviť ani jeden deň v roku. Je to tak vždy. Sú ľudia, ktorí si z toho niečo odnesú, no sú aj takí, ktorí nie sú ochotní sa nad tým ani len zamyslieť a tí budú vždy len nadávať. Myslím si, že uvedomenie si dôležitosti kvalitného životného prostredia u nás ešte veľmi absentuje," uviedol Dušan Kubička, predseda Turčianskej bicyklovej skupiny JUS.

 

V posledných rokoch z niektorých ulíc úplne vymizli deti so svojimi hrami a aktivitami

Kým tí skôr narodení si pamätajú, ako sa kedysi na uliciach hrávali a len občas uvoľnili cestu idúcemu autu, dnes to už vo väčšine prípadov nie je možné. Aj na tento fakt malo poukázať športové podujatie s názvom „Z ulice k svetovým šampiónom“, ktoré v tomto priestore v pondelok prebiehalo. V rámci programu si zahrali naše najmladšie nádeje, deti zo športového klubu Kométa Vrútky, deti z Martinskej hokejovej akadémie, juniorskí majstri sveta z Bratislavy či extraligový team. Predstavili sa aj mužskí majstri sveta zo St. John´s a nechýbal ani výber súčasných i bývalých hokejistov MHC Mountfield Martin.

Autor: Matej Bórik, foto autor, Dušan Kubička © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama