Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Zimná údržba v meste Martin a jej špecifiká

Autor: Zimná údržba v meste Martin a jej špecifiká
Foto: Zimná údržba v meste Martin a jej špecifiká
Uverejnené: 03. február 2013

V meste Martin sa vykonáva zimná údržba na základe Mestského operačného plánu, ktorý schvaľuje každý rok mestské zastupiteľstvo. Konkrétne výkony sa plánujú priebežne podľa poveternostných podmienok. Dátum začiatku a ukončenia údržby stanoví náčelník štábu Mestského operačného plánu vzhľadom na klimatické podmienky. Predpokladaný začiatok je spravidla v novembri a koniec v marci. Personálne je na výkon údržby zabezpečená nepretržitá služba 24 hodín denne a sedem dní v týždni.

Stanovený operačný plán rozdeľuje mestské komunikácie do štyroch kategórií a to podľa ich významu. Napríklad pri cestných komunikáciách 1. kategórie musí byť zjazdnosť zabezpečená do 4 hodín od vzniku nepriaznivej situácie. V pláne sú zahrnuté aj chodníky pre chodcov v dĺžke 105 km, autobusové zastávky, nadchody a podobne. Ďalších zhruba 35 km chodníkov udržiava v zime mesto a zvyšných 70 km chodníkov čistia od snehu a námrazy majitelia budov alebo pozemkov, ku ktorým chodník prináleží a udržiavať ho prikazuje platná legislatíva. O ostatné sa počas zimného obdobia stará Slovenská správa ciest. Brantner Fatra zabezpečuje údržbu aj v meste Vrútky, obciach Bystrička a Sklabinský Podzámok, stará sa aj o niektoré parkoviská zmluvných partnerov - Tesco, NAY a iných.

Zimná údržba - Brantner

Údržba sa plánuje na základe predpovede počasia

Dispečer má k dispozícii prístup k nórskemu meteorologickému serveru s hodinovou presnosťou predpovede na našom území. Spoločnosť sa tak môže pomerne presne pripraviť na vývoj počasia niekoľko dní vopred. Počas štandardnej pracovnej zmeny majú zamestnanci k dispozícii 3 Multikáry, pluh MAN a Mercedes, dva traktory Zetor a dva stroje UNC. V prípade potreby má Brantner Fatra zmluvných partnerov, ktorí poskytnú ďalšie traktory, pluhy a inú mechanizáciu. Pri nepriaznivom vývoji počasia povolá dispečer do práce aj zamestnancov, ktorí majú v tom čase voľno a zváža ich na pracovisko firemnými vozidlami.

Prioritou je udržiavanie zjazdnosti ciest podľa ich kategorizácie (rozdelenie nájdete na webe Brantner Fatra).

Dočisťovanie prebieha počas celého dňa

Počas dňa si vedúci pracovník prehliadne niektoré úseky priamo a vyhodnotí, kde je potrebné vykonanie opatrení ako odstránenie ľadu, posypanie, odhrnutie snehu a podobne. Brantner Fatra reaguje aj na rôzne podnety občanov, ktoré vyhodnocuje priebežne. Tie závažné sa snaží odstrániť okamžite pomocou tímu pracovníkov, ktorí sú už v teréne. Spoločnosť všetky podnety na telefónne číslo 043 42 11 333 alebo email Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. monitoruje a vyhodnocuje ich podľa toho, či sú alebo nie sú súčasťou operačného plánu zimnej údržby. Tie podnety, ktoré nie sú súčasťou plánu následne odstúpi poslancom mestského zastupiteľstva na posúdenie a následne sa rokuje o ich zaradení do operačného plánu na nasledujúcu zimu.


Reklama

príbuzné témy

Reklama