Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Program: DOTYKY A SPOJENIA 2015

Autor: Program: DOTYKY A SPOJENIA 2015
Foto: Program: DOTYKY A SPOJENIA 2015
Uverejnené: 15. jún 2015

Festival Dotyky a spojenia, ktorého prvý ročník sa uskutočnil v júni roku 2005 a ktorého hlavným organizátorom je Slovenské komorné divadlo Martin, je výberový nesúťažný festival prezentujúci aktuálnu tvorbu profesionálnych divadiel na Slovensku. Ambíciou festivalu je vyhľadávať a prezentovať  najzaujímavejšie a najinšpiratívnejšie divadelné produkcie. Dramaturgická rada zostavuje program festivalu s cieľom podchytiť najvýraznejšie trendy či problémy slovenského divadla v jeho obsahovej, formálnej aj žánrovej rozmanitosti.

 

Festival Dotyky a spojenia je zrkadlom aktuálnej divadelnej tvorby za uplynulý rok na Slovensku - odráža jej stav. 11. ročník mapuje tvorbu divadiel od apríla 2014 do apríla 2015. S novým ročníkom festivalu prichádza aj nová vizuálna identita Dotykov a spojení – nová webstránka aj nové logo. "Tento rok sme na vizuálnej identite festivalu pracovali s profesionálmi z agentúry Made by Vaculík. Sme im veľmi vďační, že s nami na novom logu a novej vizuálnej identite festivalu pracovali, pretože v tom cítime veľký posun,“ otvorila tlačovú konferenciu Monika Michnová, programová riaditeľka festivalu. Grafiku loga tvorí „speech bubble“ v ktorej je logo festivalu, ktoré vychádza z anglického „&“ (ampersand). Po bližšom preskúmaní loga tam nájdete aj tradičné písmená D a S.

 

Festival poskytuje divadelníkom priestor na konfrontáciu vlastnej práce s tvorbou iných divadiel, je pre organizátorov podnecovanie kritickej reflexie tejto tvorby. Ku každej inscenácii Hlavného festivalového programu sa bude konať diskusia jej tvorcov s divákmi bezprostredne po predstavení a s vybranými kritikmi v rámci Kritickej platformy. Súčasťou programu festivalu bude tradične blok Dotyky a spojenia Junior (22. júna), ktorý ponúkne najzaujímavejšie inscenácie študentov FDU AU v Banskej Bystrici a VŠMU v Bratislave. Tiež tento rok opäť privítame aj Hosťa festivalu – v nedeľu 28. júna sa predstaví HaDivadlo Brno  s inscenáciou hry Aloisa a Viléma Mrštíkovcov: Maryša v réžii Lukáša Brutovského.

 

V hlavnom programe sa predstavia

  • Spišské divadlo Spišská Nová Ves / Hájnikova žena
  • Divadlo Jonáša Záborského Prešov / Obchod na korze
  • Bábkové divadlo na Rázcestí Banská Bystrica / Hviezdy sú tiché
  • Mestské divadlo Žilina / Opití
  • Divadlo Andreja Bagara Nitra/ Gazdiná roba
  • Štúdio 12 Divadelný ústav Bratislava / Misky strieborné, nádoby výborné
  • Divadlo Jána Palárika Trnava / Trnavská skupina alebo Viseli sme za nohu z kolotoča
  • Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava Bratislava / Aj múdry schybí
  • Prešovské národné divadlo Prešov / Kindervajco
  • Divadlo Thália Színház Košice / Spiatočka
  • Slovenské komorné divadlo Martin / Blackbird
  • SkRAT Bratislava / Môj lov!(e)
  • Slovenské národné divadlo Bratislava / Mojmír II. alebo Súmrak ríše
  • Štátne divadlo Košice / Doma u Hitlerovcov: Historky z kuchyne

V Sprievodnom programe na veľkom pódiu na Divadelnom námestí uvidíte tento rok exkluzívny program už v pondelok 22. júna – koncert zložený z pôvodných piesní k úspešnému divadelnému sitkomu Slovenského komorného divadla Martin www.narodnycintorin.sk spojený s krstom hudobného CD, autogramiádou interpretov a prekvapením pre všetkých divákov. Festival ďalej na večernom Divadelnom námestí ponúkne hudobno-vizuálny  projekt SĽUK-u v spojení s etnodžezovou formáciou Pacora trio a multiinštrumentalistom Marekom Pastírikom pod názvom Ornamenty, koncert skupiny Milo Kráľ Band, predstavenie Teatra Colorato z Bratislavy zložené z básní P. O. Hviezdoslava Ó SLÁVA HVIEZD Ó SLÁVA a dramatizovaný koncert – autorský projekt členov hereckého súboru bratislavskej Novej scény s názvom Dotyky – koncert o nás.

 

 

11. ročník festivalu Dotyky a spojenia bude výnimočný aj tým, že ponúkne program na Divadelnom námestí počas 7 dní. V sobotu 27.6. a v nedeľu 28.6. obohatíia festivalové hracie priestory o šapitó, kde budú môcť diváci vidieť jedinečnú inscenáciu TEATRA TATRO - Majster a Margaréta  – dramatizáciu kultového románu Michaila Bulgakova v nezvyčajnej atmosfére cirkusového stanu. Festivalovú atmosféru na námestí dotvoria aj divácky pútavé predstavenia v rámci sekcie Pouličné divadlo – vystúpia tu: Mestské divadlo – Divadlo z pasáže Banská Bystrica, Dezorzovo lútkové divadlo Bratislava, Túlavé divadlo a divadlo Do Houslí, Divadlo ZkuFraVon Bratislava, Divadlo Juraja Benčíka a koncerty kapiel a hudobných zoskupení Homo sapiens, RANO, Sherpa band, SWIBIDIE, KOTTY & O SWALD, E. G. O. GROUP NITRA, LOG OUT.Na celé festivalové dianie bude divákov interaktívne upozorňovať chodúľové divadlo v podaní Harry Theater.

 

Organizátori festivalu opäť nezabúdajú ani na našich najmenších a najmladších divákov. Po predstaveniach v interiéri sa budú môcť deti zapojiť do tvorivých dielní vo foyer Štúdia SKD. V sekcii Dotyky a spojenia deťom pripravili 5 inscenácií rozprávok:

  • Prstom na mape / Bratislavské bábkové divadlo Bratislava
  • Spišské rozprávky / Spišské divadlo Spišská Nová Ves
  • Anjelik, žirafa a stolček alebo o (ne)zmysle / Slovenské komorné divadlo Martin
  • Rozprávky zo zelenej knihy / Mestské divadlo ACTORES Rožňava
  • Zvedavý sloník / Bábkové divadlo Žilina

Festival má tradične pripravený aj svoj pracovný program

 

Reflexiu vybraných inscenácií z predchádzajúceho dňa – odborné hodnotenia v diskusii a konfrontácii s divadelnými tvorcami – Kritickú platformu. Na každú diskusiu pozývame zástupcov divadiel, ako aj jednotlivých tvorcov. Diskusia je otvorená pre verejnosť a tento rok jej záznam môžete sledovať aj na stránke festivalu. Moderuje divadelný kritik Matej Moško. „Posledných desať ročníkov moderoval kritickú platformu na Dotykoch a spojeniach Vladimír Štefko. Verejne by som sa mu chcela aj poďakovať za to čo doteraz pre platformu priniesol. Tento rok prichádzame s novým moderátorom, mladým divadelným kritikom Matejom Moškom. Ďalšou inováciou bude aj live stream záznam z kritických platforiem, “ zhrnula novinky na festivale Monika Michnová.

 

Všetky informácie o festivale nájdete na www.dotykyaspojenia.sk

 

Na stiahnutie:

- programový leták

- katalóg predstavení

 

 

Autor: DaS, Miroslav Hamar © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama