Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Koniec apríla patrí oslave planéty Zem

Autor: Koniec apríla patrí oslave planéty Zem
Foto: Koniec apríla patrí oslave planéty Zem
Uverejnené: 27. apríl 2015

Dňa 22. apríla sme si opäť pripomenuli významný deň venovaný našej planéte – Deň Zeme. Neustále treba totiž zdôrazňovať, aká je pre nás príroda dôležitá a apelovať na to, aby sme si ju chránili.

 

Deň Zeme pripadá každoročne na rovnaký dátum koncom apríla a vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Prvý raz sa oslavoval v roku 1970 na podnet environmentálneho aktivistu Gaylorda Antona Nelsona. Spolu so svojimi študentmi sa podieľali na vypracovaní projektov zameraných na ochranu životného prostredia. Hájili myšlienku šetrenia prírodných zdrojov, ohľaduplného správania sa človeka k svojmu okoliu a protestu proti poškodzovaniu našej planéty. O rok neskôr začala tento sviatok oslavovať aj OSN a zvyšok sveta sa k Amerike pripojil v roku 1990, odkedy sa 22. apríl zapísal do kalendárov ako Medzinárodný deň Zeme.

 

Neničme si to, kde nám bolo umožnené žiť

 

Človek je v dnešnej dobe tak zahľadený do seba, že si ani neuvedomuje, že práve svojim správaním ničí niečo, vďaka čomu žije on a ostatné druhy živočíchov a rastlín. Sviatok upozorňuje na dôsledky neváženia si a ničenia prírody a mal by motivovať ľudí zamyslieť sa nad možnými riešeniami. Zemské zdroje nie sú totiž nevyčerpateľné, a preto je dôležité porozmýšľať nad spôsobom, ako chrániť a uchovať naše prostredie pre ďalšie generácie a živočíchov žijúcich na planéte Zem. Mnoho živočíšnych i rastlinných druhov vymiera, pretože už nemajú vhodné podmienky na prežitie. Pociťujeme klimatické zmeny, ktoré ovplyvňujú život na Zemi. Je teda načase sa zamyslieť, aká bude naša budúcnosť. 

 

 

Deň Zeme je na mnohých miestach populárnym podujatím

 

Mnohí z nás si určite spomenú, ako sa v školách k 22. aprílu kreslili obrázky znázorňujúce planétu Zem, výzvy na starostlivosť o životné prostredie a kresby, ktoré odkazovali na to, čo je správne a čo nie. Táto tradícia sa na školách uchováva dodnes, kedy sa žiakom a študentom pripomína problematika ako sa správať v prírode, recyklovať odpady, šetriť vodu. Organizujú sa rôzne podujatia, ktorých cieľom je šíriť osvetu a upozorňovať na to, že nielen 22. apríla, ale aj v ostatné dni by sme sa mali k našej planéte správať úctivo a priateľsky. Aj mesto Martin sa tento rok zapojilo do akcie so spoločnosťou Brantner Fatra, s. r. o. a pre deti zo základných škôl zorganizovali tematickú súťaž, kde si žiaci svoje sily zmerali v dvoch súťažných kategóriách – súperili o najkreativnejší totem z materiálovo využiteľných surovín a o najnápaditejší návrh masky. Okrem toho boli preskúšaní z rôznych oblastí environmentálnych tém formou vedomostných kvízov.

 

 

Autor: Mgr. Lucia Ertľová, foto: Mesto Martin © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama