Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Návrat do praveku alebo neandertálci v našej škole

Autor: Návrat do praveku alebo neandertálci v našej škole
Foto: Návrat do praveku alebo neandertálci v našej škole
Uverejnené: 28. február 2013

Na Evanjelickej základnej škole v Martine sa začali diať zvláštne veci. Po žiakoch z tried 5.A a 5.B sa akoby zľahla zem a v triedach sa objavili bytosti pripomínajúce časy dávno minulé, časy praveké. V triedach sa pohybovali ľudia, žijúci v dobe kamennej - prišli medzi nás neandertálci!

Neandertálski chlapi lovili mamuta, neandertálske ženy pripravovali z neho večeru a strážili oheň a napokon nám všetci zapózovali pred objektívom, aby sme to celé zvečnili a svetu ukázali, ako je možné cestovať v čase. Pýtate sa, ako je to možné? Odpoveď je skutočne jednoduchá.

Predstavte si, že žijete v dobe kamennej, v dobe ľadovej, teda približne 60 000 rokov pred Kristom. Je tuhá zima a všade veľa snehu a ľadu. Vytvorte si praveké oblečenie, lovecké a pracovné nástroje, pomaľujte si tvár a potom sa vyberte na lov mamuta a prežite kúsok života z minulosti. Takto podobne zneli aj inštrukcie, ktoré sme dostali od Múzea praveku v Bojniciach, ktoré našich žiakov pozvalo do Veľkej pravekej súťaže. Našu účasť v prírode podporila aj príroda - za oknami bolo dostatok snehu, ktorý nám pripomínal dobu ľadovú a skaly alebo tráva vykukovali spod snehu len zriedka. Na hodinách dejepisu sme sa zároveň venovali rovnakej tematike! K činom nebolo ďaleko a tak sme sa s radosťou zapojili sa do súťaže.

Na hodinu dejepisu, ktorá bola venovaná téme ľadová doba  sa žiaci pripravili výborne. „Nechýbali im praveké zbrane či nástroje a našiel sa dokonca aj mamut“ – povedala nám koordinátorka projektu a učiteľka dejepisu Monika Záborská. Praveká módna prehliadka v kombinácii s ťažkým životom pravekých lovcov sa stala zábavným zážitkom. Súčasne potvrdila fakt, že učiť sa dejepis je možné aj zábavnou formou, skutočne ilustratívne a „na vlastnej koži“.
 
Autor: Mgr. Monika Záborská 


Reklama

príbuzné témy

Reklama