Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Svetová klasika obohatí repertoár martinského divadla

Autor: Svetová klasika obohatí repertoár martinského divadla
Foto: Svetová klasika obohatí repertoár martinského divadla
Uverejnené: 12. marec 2013

HAMLET (príbeh rodiny). Už onedlho uvedie Slovenské komorné divadlo (SKD) v Martine novú hru aktuálnej divadelnej sezóny. Od polovice marca pribudne do repertoáru svetová klasika – Shakespearov Hamlet. Réžie sa ujal v Martine často hosťujúci Dodo Gombár. Dramaturgia SKD v Martine sa pre túto „hru hier“, najslávnejšie, najhranejšie a najprekladanejšie dielo slávneho dramatika rozhodla z viacerých dôvodov.

Gombárov Hamlet zrkadlí rozpad rodiny

V úlohe Hamleta – Marek GeišbergShakespeare stále patrí k vrcholom anglicky písanej literatúry, nedávno sme uvádzali jeho Macbetha. Hamlet však býva problémom, je náročný na obsadenie. V Martine na túto hru až teraz dozrel čas. Hamlet si totiž vyžaduje obsadiť sedem tridsiatnikov a my momentálne takúto generáciu máme silno zastúpenú, dvoch hercov sme angažovali na hosťovanie z iných divadiel,“ uviedol dramaturg SKD Róbert Mankovecký. Shakespearov Hamlet v Gombárovej réžii nebude klasickou historickou hrou. Hoci má už štyri storočia, inscenátori objavili paralely so súčasnosťou. Hamlet vo Feldekovom preklade a Gombárovej úprave bude mať podtitul Príbeh rodiny. Nie náhodou. „Hamlet je v tom geniálny, že ponúka toľko interpretácií, koľko očí ho číta. Ja som sa sústredil na tému rozpadu rodiny, považujem ju za fenomén súčasnosti. Rodina je vo výraznom ohrození a toto možno zrkadliť aj na príbehu Hamleta,“ uviedol režisér a autor úpravy Dodo Gombár. Náročný text v preklade Ľubomíra Feldeka zoškrtal a zbavil ho všetkých historizujúcich a spoločensko-politických súvislostí. „Pre mňa je to aj hra o pravde a tieto konotácie by sme chceli postaviť na hranu. Aká je skutočná pravda, realita? Je Hamlet obeťou klamstva alebo je obeťou klamstva celá spoločnosť?“ naznačil ďalší rozmer interpretácie Shakespearovho Hamleta režisér. 

Hamleta stvárňuje Marek Geišberg, v úlohe jeho strýka a nevlastného otca Claudia sa predstaví Ján Kožuch, rodinný trojuholník dopĺňa matka – kráľovná Gertrúda (Jana Oľhová v alternácii s Evou Gašparovou). V Hamletovi dostali herecké príležitosti aj: František Výrostko, Nadežda Vladařová, Michal Gazdík, Viliam Hriadel, Ján Dobrík, Kamila Antalová, Daniel Heriban, Dominik Zaprihač a Karol Čičmanec. Scénu vytvoril hosťujúci Martin Hollý, kostýmy navrhla Eva Jiříkovská, autorom hudby je Róbert Mankovecký. 

Hamlet (príbeh rodiny) bude mať v Martine premiéru 15. marca o 19:00.

Tento mesiac je už beznádejne vypredaný. Zarezervujte si lístky na apríl čím skôr.

Realizačný tím
Autor: Wiliam Shakespeare
Preklad: Ľubomír Feldek
Dramaturgia: Róbert Mankovecký
Scéna: Marek Hollý
Hudba: Róbert Mankovecký
Šerm: Ľubomír Blaško
Réžia: Dodo Gombár

Osoby a obsadenie
Hamlet: Marek Geišberg
Claudius: Ján Kožuch
Gertrúda: Jana Oľhová / Eva Gašparová
Polónius: František Výrostko
Laertes: Ján Dobrík
Ofélia: Kamila Antalová
Horácio: Dano Heriban
Rozenkrantz: Dominik Zaprihač
Guildenstern: Karol Čičmanec
Duch, herec, hrobár, smrť: Nadežda Vladařová
Duch, herec, hrobár: Michal Gazdík / Viliam Hriadel

Autor: Matej Bórik, Mira Kováčiková

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama