Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Pamiatka zosnulých v Príbovciach opäť spoločne

Autor: Pamiatka zosnulých v Príbovciach opäť spoločne
Foto: Pamiatka zosnulých v Príbovciach opäť spoločne
Uverejnené: 22. august 2017

V Príbovciach už tradične prichádzali v stredu 1.novembra 2017 do domu smútku tí, ktorí si na ekumenickej spomienke pri príležitosti sviatku Pamiatky zosnulých chcú spoločne uctiť všetkých, ktorí nás predišli na ceste do večnosti.

Organizátormi tohto ekumenického stretnutia v Príbovciach sú tradične Občianske združenie „Nádej človeka“, Farský úrad Evanjelickej cirkvi a.v. Príbovce, Farský úrad Rímskokatolícke cirkvi, farnosť Valča a Obecný úrad Príbovce. Pojem ekuménia - „spoločný dom“ - nie je v Príbovciach neznámy pojem. Organizátori nadviazali na dobré vzájomné vzťahy oboch cirkevných zborov, podporujúc aktivity posilňujúce súdržnosť a spolupatričnosť ľudí rôzneho náboženstva v obci a regióne. Ekumenická spomienka v Príbovciach už niekoľko rokov spája ľudí v jednote dobrej myšlienky a spomienok na svojich blízkych.

 

Ticho v sále, keď sa všetci v myšlienkach vracali späť k svojim najmilším, prerušil a ešte umocnil pietnu atmosféru spev spevokolov oboch cirkevných zborov. Pietnu atmosféru dotvorili aj tlmočené slová básnika. Slovom Božím, modlitbami a kázňou slova Božieho poslúžil brat farár z Valče a domáca farárka z Príboviec.

 

 

Pri odchode z Domu smútku si každý mohol zobrať kahanček a na cintoríne ho zapáliť niekomu, komu už na hrob nik nemohol prísť alebo je hrob opustený. Po skončení ekumenickej spomienky si členovia CZ ECAV Príbovce pripomenuli aj pamiatku rodiny Benických, teda zakladateľov, horlivých podporovateľov a dlhoročných patrónov evanjelickej cirkvi v Príbovciach. Sviečky položili pri pamätníčku, ktorý v roku 2013 s finančnou podporou obce Príbovce vybudovali na mieste, kde ešte do roku 1985 stála majestátna stavba rodinnej hrobky – krypty rodiny Benických.


Naša vďaka všetkým prítomným za účasť na tejto spomienke a zároveň veľké poďakovanie všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k úspešnému priebehu tejto spomienky.


Reklama

príbuzné témy

Reklama