Dušan Antalík po dvadsiatichdvoch rokoch prináša sólový album FIKCIA

Autor: Dušan Antalík po dvadsiatichdvoch rokoch prináša sólový album FIKCIA
Foto: Dušan Antalík po dvadsiatichdvoch rokoch prináša sólový album FIKCIA
Uverejnené: 26. jún 2016

Gitarista a zakladajúci člen legendárnej skupiny Team Dušan Antalík vydáva po viac ako dvadsiatich rokoch svoj druhý sólový album s názvom Fikcia. Fúzia rocku a popu odzrkadľuje hudobníkov život a ponúka osobnú výpoveď.

Ako hovorí, skupina Team bola v jeho muzikantskom živote vždy témou číslo 1. „Je ako také moje dieťa,“  smeje sa. „Prišlo však obdobie, kedy som si musel usporiadať súkromný život, pretože môj muzikantský život prispel k tomu, že som mal rozvrátený ten rodinný. Je to asi taká daň,“  dodáva 59-ročný Dušan Antalík, rodák z Martina.

 

Na albume Fikcia pracoval intenzívne rok a pol, pričom jeho práca bola prerušovaná nahrávaním a cestovaním so skupinou Team. Album dokončil na jar 2017, nájde v ňom skladby, ktoré si sám otextoval i naspieval. Predošlú sólovku 911 mu otextoval spevák martinskej skupiny Editor Milan Jakubík. Na najnovšom albume Fikcia, ktorý má 10 skladieb, mal však väčšiu mieru voľnosti a slobody vyjadriť svoje myšlienky a pocity. „Na druhej strane je to o to ťažšie, pretože si to musíte aj sami zhodnotiť,"  vysvetľuje Dušan Antalík.

 

 

Dušan Antalík spomína aj na ťažké začiatky, kedy digitálna nahrávacia technika nebola tak spoľahlivá ako dnes. „Keď som mal už pred vyše 10 rokmi dokončených 5 skladieb, jedno ráno som prišiel naspäť do štúdia a v počítači som nenašiel nič. Bol som nešťastný a nahnevaný, pracoval som na tom celé leto,“ odhaľuje pozadie prác na albume. Z tejto skúsenosti mu ostala aspoň jedna skladba s názvom African Woman'S Eyes, ktorú nájdete práve v albume Fikcia. K textu ho inšpirovala súčasná rozvrátená situácia v Afrike.

 

Názov Fikcia vznikol pozorovaním okolitého sveta

 

Dušan Antalík má pocit, že každý bežný človek v skutočnosti vie, ako má svet fungovať, no zároveň si všíma, že medzi ľuďmi stále existujú i negatívne veci. Inšpiráciou pre tvorbu albumu boli preto bežné situácie a javy zo života, vzťahy medzi mužom a ženou, či medzi priateľmi. Domnieva sa, že ľudstvo trochu stagnuje a cúva v oblasti kultúry. Ale ako sám o sebe tvrdí - je večný optimista a pristupuje k životu s úsmevom. Hovorí, že ho veľmi láka hrať klubové vystúpenia na Slovensku aj v Česku, kde bude v súčasnosti venovať aj svoj čas na propagáciu nového albumu, slovenská hudba je práve u Čechov čoraz populárnejšia.

 

V rámci Slovenska vyjadruje Dušan Antalík nesúhlas s rádiami, ktoré podľa neho hrajú len trendy a moderné hity. „Ako môže vzniknúť z pesničky hit? No jedine tak, že sa hrá v rádiách. Bol by som rád, keby sa slovenská hudba hrala v slovenských rádiách častejšie,“ dodáva a zároveň vyjadruje vďačnosť za stálych fanúšikov, vďaka ktorým koncerty Teamu bývajú neustále vypredané. Veľmi ho tešia pozitívne reakcie od ľudí, no ako dodáva, či bude album skutočne úspešný, ukážu až roky. Fanúšikovia si album od Dušana Antalíka s názvom Fikcia môžu zakúpiť priamo na jeho stránke www.antalik.sk, spolu i s osobným podpisom. Dostupný bude aj v kníhkupectve Martinus a na hudobných serveroch.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama