Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Žiaci SOŠ obchodu a služieb zažili barmanskú šou

Autor: Žiaci SOŠ obchodu a služieb zažili barmanskú šou
Foto: Žiaci SOŠ obchodu a služieb zažili barmanskú šou
Uverejnené: 10. november 2017

V Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine sa v mesiaci december 2017 konal barmanský kurz, ktorý po prvýkrát v histórii školy viedol vzácny hosť zo zahraničia pán Wojtek Urbaňski z Krakowa. Ide o významného mixológa, ambásadora značky Hennessy, suverénneho víťaza viacerých súťaží medzinárodného významu, majstra sveta v klasickej príprave miešaných aperitívnych  alkoholických nápojov z roku 2014.

Odporúčanie na pána Urbaňského dostala škola od viacerých pedagogických pracovníkov gastronomických a hotelových škôl v Poľsku, ktorí ho považujú nielen za najlepšieho odborníka ovládajúceho najnovšie techniky a trendy v príprave miešaných nápojov, ale aj za najlepšieho učiteľa s príkladným pedagogickým taktom, šarmom a silnou charizmou, ktorými si vie veľmi rýchlo získať akékoľvek publikum.

 

 

V Martine pán Urbaňski oslovil žiakov najmä svojim majstrovským umením, kamarátskym prístupom a snahou vydať zo seba maximum znalostí a zručností. Predviedol im klasické a novodobé techniky prípravy miešaných nápojov, z ktorých žiakov najviac zaujalo zadymovanie a throwing. Ku každému nápoju vytváral dekorácie z netradičných druhov ovocia, zeleniny, korenín a z ostatných netradičných ingrediencií ako bambusových a drevených vlasov, sekaných pistácií, a podobne.

 

 

Príprava každého nápoja bola pre žiakov silným zážitkom

 

Po odprezentovaní rôznych techník prípravy, dekorovania a podávania studených a teplých miešaných nápojov sa žiaci vycvičovali v ich príprave. Pod dohľadom majstra sveta tvorili nové miešané nápoje, ktoré dekorovali podľa vlastného estetického cítenia. Vynikajúco chutili a hrali pestrými farbami.  A čo je najdôležitejšie, pri ich príprave sa žiaci  cítili uvoľnene a radostne. Na súťaži o najchutnejší a najkrajší koktajl, ktorá sa konala v posledný deň kurzu sa už prezentovali ako skúsení barmani, bez strachu a trémy.

 

 

Pán Wojtek Urbaňski na jeho záver zhodnotil prácu jednotlivcov, poukázal na niektoré  nedostatky, ktorých sa dopúšťali počas prípravy nápojov a zaželal im veľa úspechov v živote. So žiakmi sa rozlúčil podaním ruky a odovzdaním vzácneho certifikátu, ktorým sa môže pýšiť len málokto. Učitelia odborných predmetov vysoko ocenili záujem pána Urbaňského odovzdať žiakom Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine svoje životné skúsenosti. Vážia si na ňom, že aj napriek tomu, že v živote dosiahol významné úspechy a uznania od odborníkov z celého sveta, nepovyšuje sa nad ostatných, správa sa priateľsky a akceptuje ľudí takých, akí sú. Na jeho odbornej práci vidia najväčšiu hodnotu v tom, že do jednotlivých pracovných činností zakomponováva osobité prvky, ktoré celkovej príprave nápojov dodávajú vysokú eleganciu a „šmrnc“. Do jeho ďalšej práce mu želajú veľa zdravia, síl a optimizmu, aby svoje umenie mohol rozdávať čo najširšiemu spektru záujemcov.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama