Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Študent zubného lekárstva uspel v celoslovenskej súťaži

Autor: Študent zubného lekárstva uspel v celoslovenskej súťaži
Foto: Študent zubného lekárstva uspel v celoslovenskej súťaži
Uverejnené: 26. november 2015

Hoci Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine (JLF UK) otvorila študijný program zubné lekárstvo len nedávno, už teraz sa môže pochváliť šikovnými študentmi. Potvrdzuje to i úspech Filipa Planetu, študenta 6. ročníka, ktorý sa stal víťazom slovenského kola medzinárodnej súťaže GC Europe Essentia Academic Excellence Contest.

V akademickom roku 2016/2017 zorganizovala spoločnosť GC Europe pre študentov zubného lekárstva po prvýkrát súťaž Essentia Academic Excellence Contest, do ktorej sa v rámci Slovenskej republiky zapojili viaceré lekárske fakulty. Vybraní piataci a štvrtáci JLF UK mali za úlohu si pod dohľadom tútora vybrať vhodný klinický prípad v odbore konzervačné zubné lekárstvo, následne ho podrobne fotograficky zdokumentovať vo všetkých jeho terapeutických fázach a na záver prezentovať formou prezentácie pred lekárskou porotou.

 

Najťažším orieškom bolo podľa Filipových slov dolaďovanie detailov a podrobná fotodokumentácia

 

Pacienta si študent vybral pod vedením odbornej asistentky MDDr. Anny Pozorčiakovej. Kritériom bola vhodnosť, ochota spolupracovať a taktiež celkový stav chrupu. Celkovo si prípad vyžiadal 3 sedenia. Na prvom prebehla vstupná prehliadka a následne sa pacientovi oznámilo, čo a ako sa bude robiť. Na druhom stretnutí prebehol už samotný výkon spolu s fotodokumentáciou. Na poslednom stretnutí sa spravila kontrola a finálne leštenie. Neskôr sa tiež robili fotografie, ako to vyzerá po niekoľkých týždňoch.

 

 

Prípad sa hodnotil na súťaži dvoma formami

 

Prvou bolo hlasovanie verejnosti na Facebook stránke Essentia from GC. Práca mladého študenta bola kladne hodnotená aj v rámci internetového hlasovania, kde získala 722 lajkov. Najlepším sa stal finalista z Turecka, ktorý si okrem získaných 1100 lajkov odniesol aj finančnú odmenu od spoločnosti.

 

Druhou, odbornou formou, bolo hodnotenie odborníkov a doktorov zo Slovenska. Lekárska porota hodnotila rôzne kritériá, no predovšetkým originalitu, komplexnosť a kvalitu finálneho výsledku klinického prípadu. Nakoľko sa v modernej stomatológii kladie čoraz väčší dôraz na estetiku, prísnemu oku porotcov neunikli  mikroskopické detaily, farebná zhoda či  anatomická reprodukcia.

 

Prvým miestom si Filip zabezpečil postup do európskeho kola súťaže, ktoré sa konalo v belgickom Leuvene v dňoch 22.-23. septembra 2017. Počas Essentia International Competition prezentoval svoju prácu pred kolegami z ostatných krajín a zároveň sa zúčastnil na kurze Essentia layering technique so S. Moretom DDS, MSc, PhD. Prezentáciu si mali 12 finalisti z Európy pripraviť na 15 minút, po ktorej nasledovala diskusia a otázky. Hodnotil sa nielen spôsob spracovania, fotodokumentácia, či samotný klinický prípad, ale aj spôsob prezentovania práce, angličtina bola teda nevyhnutnosťou. 

 

 

Jesseniova lekárska fakulta v Martine sa do podobnej súťaže zapojila po prvýkrát

 

Podobné súťaže sa pravdepodobne stanú čoraz väčším trendom, nakoľko je to pre organizujúce spoločnosti istá forma reklamy, keďže môžu svoje produkty dostať do povedomia mladých budúcich lekárov. Fakulta je, čo sa týka stomatologického odboru, pomerne malá, no každý rok sa rozvíja čoraz viac. Tento rok z nej vyjdú prví absolventi a záujemcov o štúdium neustále stúpa. Tí, čo sú na prijímacom konaní úspešní, majú nadštandardné podmienky a vybavenie na štúdium.

 

Od tretieho ročníka študenti pracujú s reálnymi pacientmi, začínajú vstupnými prehliadkami a dentálnou hygienou, pokračujú robením výplní, až po protetiku. Pre pacientov je najväčším lákadlom to, že oproti normálnym ambulanciám tak majú vyšetrenie zatiaľ zadarmo, na rozdiel od iných fakúlt. „Občas pacienti prichádzajú s obavami, ale nie je na to dôvod. Prácu samozrejme nerobí študent sám, je neustále pod dozorom a všetky kroky ošetrenia sú dôkladne prekonzultované. Myslím, že o kvalite práce našich študentov svedčí aj fakt, že sa pacienti na ošetrenie radi vracajú,“ vysvetľuje doktorka Pozorčiaková.

 

O takéto vyšetrenia je naozaj enormný záujem a pomaly nie sú schopní všetkých vyšetriť, čo spôsobuje dlhšiu čakaciu dobu. „Boli by sme radi, keby sa dobré meno fakulty šírilo aj medzi kolegov zubárov a tí by študentom posielali pacientov so zaujímavými prípadmi, s ktorým sa nemajú vo svojej obvodnej praxi čas venovať. Študenti majú na nich oveľa viac času a výborné vybavenie, vrátane operačného mikroskopu. Môžu sa teda s ošetrením skutočne vyhrať. Sú zubári, ktorí majú obrovský obvod a nie sú schopní ponúknuť takú nadštandardnú starostlivosť,“ dodáva doktorka.


Reklama

príbuzné témy

Reklama