Výstava v SNM: Slovensko a Slovinsko

Autor: Výstava v SNM: Slovensko a Slovinsko
Foto: Výstava v SNM: Slovensko a Slovinsko
Uverejnené: 11. júl 2015

Od 25. januára do konca marca 2018 je pre verejnosť otvorená vernisáž s názvom Slovensko-slovinská dimenzia v priestoroch Slovenského národného múzea v Martine – Etnografického múzea. Slávnostného otvárania sa uchopila riaditeľka SNM v Martine, Mária Halmová, veľvyslanec Slovinskej republiky na Slovensku Gregor Kozovinc, Marta Botiková z Katedry etnológie a muzeológie filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Výstava sa pokúša hľadať to spoločné a rozdielne medzi dvoma krajinami – Slovenskom a Slovinskom. Na prvý pohľad sa môže zdať, že nemáme toho až tak veľa spoločného, ale nie je to pravda. Mnoho nás spája, od počiatkov je to náš spoločný prapôvod, úseky spoločnej histórie v rámci rakúsko-uhorskej monarchie a mnohé paralely sú i v jednotlivých oblastiach kultúry. Hlavný cieľ výstavy smeruje návštevníkov k lepšiemu vzájomnému poznávaniu sa a samotné poznanie krajín.

 

Veľvyslanec G. Kozovinc vyjadril svoju úprimnú radosť nad spoluprácou a dúfa, že bude pokračovať aj v budúcnosti. Zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa na výstave podujali. „Veľmi ma teší, že sa nám spoločným úsilím podarilo vytvoriť výstavu. Ide o dva priateľské národy, ktoré však spája nebezpečne podobný názov a všetko to, je ešte doplnené nebezpečne podobnými zástavami. Preto je veľmi správne, že sa nájdu ľudia, ktorí sa rozhodnú zrealizovať takúto výstavu,“ dodal. Výstava už bola pre verejnosť sprístupnená v Bratislave, Ľubľane, Kopri a v Londýne.

 

 

Myšlienka o otvorení výstavy sa zrodila už pred časom, kedy ešte predchodkyňa pána veľvyslanca, Bernarda Gradišnik, ktorá v aktívnej spolupráci s učiteľmi Univerzity Komenského, prišla s nápadom, že by mohli v roku 2016 uskutočniť spoločnú výstavu, kvôli dvom významným výročiam. Slovinsko oslavovali vtedy 25 rokov svojej samostatnosti a Slovensko prvý krát preberalo predsedníctvo v Rade Európske únie. Teraz si po B. Gradišnik osvojil túto iniciatívu veľvyslanec G. Kozovinc.

 

Výstavu realizovala skupina okolo lektorátu Slovenského jazyka a kultúry, z ktorého pracovníci neustále hýria nápadmi a energiou na ich realizáciu. Otvárajú nové kurzy, napr. Reálie Slovinska, práca s literárnym textom, umelecký preklad, exkurzie a širší záber stredoeurópskych štúdii, to všetko popri aj v rámci učenia sa jazyka. Do výstavy sa zapojili aj poslucháči etnológie. Témy výstavy vychádzajú z tradičných námetov, ako je problematika štátnych symbolov, tradičné historické témy, otázka umenia a architektúry, remeselná výroba, pastierstvo, vinohradníctvo, práca s drevom či drotárstvo a zaujímavosti, ktoré nás spájajú a rozdeľujú.

 

[widgetkit id="61"]

 

Na výstave sú predstavené aj krátke filmy o jednotlivých remeslách a porovnanie zvukových nahrávok miestnych povestí, ktoré si môžu návštevníci vypočuť v slovenčine i v slovinčine. Tým, že je výstava putovná a cestuje po svete, výstava je okrem dvoch jazykoch aj v angličtine. Ako sa vyjadrila M. Botiková: „Výstava by nemohla prebehnúť za pomoci múzejníkov SNM v Martine, za čo sme im veľmi  vďační. Toto všetko bolo tiež možné aj vďaka finančnej podpore zo strany Ministerstva kultúry oboch republík a Ministerstva zahraničných vecí Slovinskej republiky. Len otázne je, či výstava dopomôže k tomu, že si naše republiky budú ľudia vo svete menej pliesť,“ dodala s úsmevom.


Reklama

príbuzné témy

Reklama