Zastavte sa na výstave Jána Galandu

Autor: Zastavte sa na výstave Jána Galandu
Foto: Zastavte sa na výstave Jána Galandu
Uverejnené: 03. marec 2015

Dňa 1. marca 2018 sa v Turčianskej galérii v Martine uskutočnilo otvorenie výstavy umelca Jána Galandu. Dejiny slovenskej fotografie sú plné nezbadaných, polozabudnutých či celkom zabudnutých osobností. Avšak máloktorá bola donedávna taká neznáma ako Ján Galanda.

Ako väčšina moderných slovenských fotografov bol fotoamatérom, v občianskom živote pracoval ako bankový úradník. Galanda začal sústavnejšie fotografovať až v prvej polovici tridsiatych rokov. Fotografoval to, čo väčšina amatérov – dokumentoval svoje mimopracovné záujmy a aktivity, cestovanie, turistiku, šport. Na rozdiel od väčšiny snímok tohto druhu sa však jeho fotografie vyznačujú precízne budovanou, náročnou, niekedy až rafinovanou kompozíciou.

 

Tým, že sústavne dokumentoval svoje cesty do zahraničia, vytvoril súbor fotografií o spôsobe života, ktorý bol na chudobnom Slovensku výnimočný. Jeho zábery sú akýmsi slovenským variantom glamour style a v tunajšom prostredí sú celkom unikátne. Ján Galanda zachytil síce mnoho zo životného štýlu modernej doby, avšak v podstate zostali jeho fotografie nadčasové. Splendidné. Nezaujaté alebo „zaujaté krásou“, pozitívnymi životnými hodnotami, mali „zdravého ducha v zdravom tele“.

 

Najlepšie z nich sú v pravom slova zmysle moderné – jednoduché životné deje a prirodzené ľudské záujmy autor stvárnil s vizuálnou náročnosťou a vďaka tomu nadobudli nový význam. Sú obrazom lepších čias, ktoré na Slovensku – a možno ani vo svete – neboli. Výstava bude pre návštevníkov Turčianskej galérie sprístupnená do 20. mája 2018.


Reklama

príbuzné témy

Reklama