Aké sú inšpiratívne ženy Slovenska na M?

Autor: Aké sú inšpiratívne ženy Slovenska na M?
Foto: Aké sú inšpiratívne ženy Slovenska na M?
Uverejnené: 22. august 2017

Spisovatelia, misionári, lekári, publicisti, herci, profesori, filozofi či folkloristi. To je len krátka prehliadka osobností, ktoré predstavuje edícia Biografický lexikón Slovenska Slovenskej národnej knižnice (SNK). A hoc sa zdá, že ide výhradne o mužskú záležitosť, nie je to tak. Aj v aktuálnom vydaní jeho VI. zväzku (M – N) nájdeme slovenské ženy, ktorých tvorba a práca zarezonovala pre svoju originalitu a jedinečnosť.

A tak vám ku Medzinárodnému dňu žien predstavujeme slovenské ženy na M, ktoré zanechali v nedávnej histórii Slovenska výraznú stopu. Jednou z úspešných Medveckých, ktoré nájdete na stránkach lexikónu, je oravská výtvarná ikona Mária Medvecká (1914 – 1987). Do bohatej zbierky prác rodáčky z Medvedzieho patria figurálne kompozície, zátišia, portréty, pohľady na starú a novú Bratislavu, vidiek a ťažký život oravského ľudu. Aj vďaka množstvu realistických štúdií domova, ale aj láskavosti detských a materských námetov ju považovali za kronikárku Oravy. Nesmrteľnosť jej zabezpečila československá desaťkorunáčka, ktorou sa platilo v rokoch 1960 – 1988. Na nej Medvecká ilustrovala svoje dve malé susedky, dievčence Gitku a Martušku. Aj z nich sú dnes „hviezdy“, a to pre zberateľov bankoviek túžiacich po ich podpisoch.

 

Medzi dámami rodu Medveckých ešte chvíľu zostaneme

 

Reč bude o elitnej opernej speváčke a hlasovej pedagogičke Marke Medveckej (1916 – 1990). Rodáčka z Novej Bane vyštudovala operný spev na pražskom konzervatóriu, neskôr hudobnú vedu a francúzštinu. Sopranistka s výbornou hlasovou technikou strávila v SND 10 sezón. Vytvorila celý rad veľkých i menších postáv v dielach Smetanu, Dvořáka, Janáčka, Konjovica, Moniuszka, Holoubka, ale tiež Egka, Gounoda, Bizeta či Leoncavalla. Do histórie sa zapísala ako Marka v prvej Suchoňovej Krútňave. Od roku 1952 sa ťažisko jej profesionálneho pôsobenia presunulo na pedagogickú činnosť, v ktorej sa doslova našla.

 

 

Kto by nepoznal prvú dámu slovenského divadla Hanu Meličkovú (1900 – 1978)

 

Martinská rodáčka sa po hosťovaní v Slovenskom národnom divadle v titulnej úlohe Wildeovej Salome stala od sezóny 1926–27 jeho pevnou súčasťou. Absolventka pražského konzervatória mala v repertoári charizmatické ženy svetovej i domácej tvorby, ktoré časom rozšírila aj o komediálne úlohy. Herečka, no i nadaná hudobníčka vedela svoje publikum uchvátiť presvedčivosťou a výrazom, kolegov, ktorí ju familiárne volali „teta Hana“, zas svojou srdečnosťou a dobrými radami. Jej celoživotným krédom sa stalo neustále zlepšovanie sa a nepoľaviť v nároku na stvárnenie postáv, ktorých mala počas svojej kariéry takmer 300. Málokto však vie, že bola zo zemianskeho rodu a v príbuzenstve so Samom Chalupkom. Jej portrét zdobí tiež poštovú známku z roku 2000 s hodnotou 4 Sk.

 

Ak chcete spoznať i ďalšie pozoruhodné Slovenky, skúste tiež zalistovať v Lexikóne slovenských žien, ktorý vydala SNK v roku 2003. Širokú škálu ich pôsobenia zhmotňuje 800 hesiel. Vypožičať si ho môžete na Online katalóg SNK_Lexikón slovenských žien. Biografický lexikón Slovenka, zväzok VI. (M – N) vydaný v roku 2017, z ktorého sme vám priniesli päť ženských osobností na M, ponúka spolu viac ako 1 800 hesiel. I ten si môžete vypožičať na Online katalóg SNK_Biografický lexikón Slovenska,_M-N.


Reklama

príbuzné témy

Reklama