Envirorezort spustil stránku zameranú na kvalitu ovzdušia

Autor: Envirorezort spustil stránku zameranú na kvalitu ovzdušia
Foto: Envirorezort spustil stránku zameranú na kvalitu ovzdušia
Uverejnené: 03. marec 2015

Kvalita ovzdušia je v súčasnosti jednou z hlavných tém diskusií na úrovni Európskej únie, ako aj na úrovni jednotlivých členských štátov, ktoré tomuto problému čelia. Znečistenie ovzdušia nepozná hranice a má negatívne vplyvy na zdravie ľudí a ekosystémy.

Výsledky monitorovania ovzdušia ukazujú, že v mnohých oblastiach sa od roku 2005 kvalita ovzdušia v Slovenskej republike zlepšila. V súčasnosti máme 12 oblastí riadenia kvality ovzdušia, pričom pôvodne ich bolo až 19. Celkovo sa znížila aj ich rozloha o 52 %. S cieľom zabezpečiť lepšiu kvalitu ovzdušia v októbri minulého roka parlament schválil novelu zákona o ovzduší. Zavádza prísnejšie emisné limity pre stredne veľké spaľovacie zariadenie, zefektívňuje ich monitoring, zavádza možnosť vyhlasovať nízkoemisné zóny a zároveň zvyšuje informovanosť obyvateľov o smogovej situácii. Nová legislatíva je účinná už od 1. decembra 2017.

 

"Považujeme za nutné, aby sme legislatívnymi prostriedkami zavádzali prísnejšiu reguláciu znečisťovania ovzdušia. Nesmieme však zabudnúť ani na efektívne financovanie opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia, či dôsledný monitoring," uviedla riaditeľka Odboru ochrany ovzdušia MŽP SR Zuzana Kocunová. Všetky tieto i ďalšie informácie možno nájsť na novej webovej podstránke, ktorú spustilo Ministerstvo životného prostredia SR. Podstránka www.minzp.sk/lepsia-kvalita-ovzdusia v prehľadnej grafickej forme obsahuje zhrnutie stavu ochrany ovzdušia na Slovensku. Nejde ale o ojedinelú aktivitu rezortu.

 

Ministerstvu dlhodobo záleží na informovaní verejnosti o životnom prostredí na Slovensku

 

Preto už vlani spustilo napríklad špecializovanú podstránku www.minzp.sk/vrakuna, ktorá obsahuje informácie o sanácii environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni. Okrem toho vznikol i samostatný web http://vykurovanie.enviroportal.sk, kde sa môžu občania dozvedieť ako správne vykurovať, keďže nesprávne návyky pri vykurovaní sú jednou z hlavných príčin znečisťovania ovzdušia.


Reklama

príbuzné témy

Reklama