Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Univerzita Komenského medzi najlepšími 400 univerzitami sveta: stúpla o 42 miest

Autor: Univerzita Komenského medzi najlepšími 400 univerzitami sveta: stúpla o 42 miest
Foto: Univerzita Komenského medzi najlepšími 400 univerzitami sveta: stúpla o 42 miest
Uverejnené: 29. október 2014

Bratislava 9. apríla 2018: Univerzita Komenského v Bratislave (UK) sa opakovane umiestnila medzi päťstovkou najlepších univerzít sveta. V rebríčku Round University Ranking (RUR), kde je opäť jediným reprezentantom zo Slovenska, obsadila tento rok dokonca 391. miesto. Polepšila si tak o 42 miest (v roku 2017 – 433. pozícia).

Rebríček, ktorý disponuje dátami od roku 2010, hodnotí 20 indikátorov v 4 základných oblastiach: vzdelávanie (40 % váha), výskum (40 % váha), medzinárodná diverzita (10 %) a finančná udržateľnosť (10 %). Za doterajších 9 rokov ranking hodnotil viac než 1000 najlepších svetových univerzít z 84 krajín sveta. (Podrobná charakteristika jednotlivých indikátorov je k dispozícii v časti Metodológia na webstránke RUR: http://roundranking.com/methodology.html.)

 

Univerzita Komenského v Bratislave sa v tomto roku nachádza na 391. mieste

 

Vďaka tomuto postupu sa umiestnila aj pred Univerzitou Palackého v Olomouci (482. miesto) a Masarykovou univerzitou v Brne (526. miesto), dosiahla tradične najvyššie „skóre“ v oblasti vzdelávania (218. miesto). Prvé miesto v rankingu RUR obsadila Harvard University, na druhej pozícii je University of Chicago a na treťom mieste California Institute of Technology (Caltech). Päticu najlepších svetových univerzít v tomto rebríčku uzatvárajú Imperial College London (4. miesto) a Stanford University (5. miesto). 

 

Rebríček RUR je jedným z viacerých svetových rankingov, ktoré hodnotia výskumné univerzity

 

V rebríčku U.S. News & World Report 2018, ktorý bol zverejnený koncom minulého roka, sa Univerzita Komenského v Bratislave umiestnila na 511. mieste, najlepšie zo slovenských univerzít. Za ňou sa umiestnili Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach na 894. mieste a Slovenská technická univerzita v Bratislave na 1065. mieste. Podľa minuloročného hodnotenia rebríčka CWUR World University Rankings, ktorý hodnotí viac než 27 000 svetových univerzít, obsadila Univerzita Komenského minulý rok 658. miesto, čím sa zaradila medzi 2,4 % najlepších univerzít sveta.

 

Hodnotiace rebríčky sú pre nás len jedným z viacerých systémov spätnej väzby, ktoré nám pomáhajú zorientovať sa v medzinárodnom priestore a vidieť svoje miesto v mimoriadne náročnom konkurenčnom prostredí. Sú pre nás aj výzvou a motiváciou do budúcnosti. Treba si tiež uvedomiť, že sme často porovnávaní s univerzitami s niekoľkonásobne vyšším finančným rozpočtom – len napríklad partnerská Viedenská univerzita má na svoju činnosť k dispozícii takmer desaťkrát vyššiu štátnu dotáciu. Sme však presvedčení, že aj napriek tomu máme potenciál na ďalšie zlepšovanie sa. Naším cieľom je ďalší vzostup vo svetových univerzitných rebríčkoch kladúcich dôraz na kvalitu výučby aj vedecké výsledky,“ uviedol rektor UK prof. RNDr. Karol Mičieta, PhD.


Reklama

príbuzné témy

Reklama