Energetici žiadajú majiteľov pozemkov, aby si orezali porasty pod elektrickým vedením

Autor: Energetici žiadajú majiteľov pozemkov, aby si orezali porasty pod elektrickým vedením
Foto: Energetici žiadajú majiteľov pozemkov, aby si orezali porasty pod elektrickým vedením
Uverejnené: 13. apríl 2018

12.04.2018, Žilina: Pri nerešpektovaní ochranného pásma elektrickej distribučnej sústavy hrozí vážny úraz alebo poškodenie majetku.

 Obyvatelia stredného Slovenska, ktorí sa rozhodnú na svojich pozemkoch odstrániť alebo orezať stromy a porasty pod elektrickým vedením, môžu požiadať o dočasné vypnutie prúdu. Energetici zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) sú ochotní vyjsť im v ústrety a prispieť tak k bezpečnému priebehu práce.

 

Ide najmä o zastavané územia miest a obcí, kde sa pod vzdušným elektrickým vedením alebo v jeho ochrannom pásme nachádzajú trvalé porasty vyššie ako tri metre. V prípade, že túto hranicu presahujú, hoci len konármi, majú vlastníci pozemkov povinnosť ich vypíliť alebo okliesniť. Netýka sa to len súkromných pozemkov, ale aj mestských či obecných. V takom prípade za dodržiavanie ochranného pásma zodpovedá samospráva.

 

Povinnosť vlastníka, nie energetikov

 

„Zákon o energetike zakazuje pod vedením nielen pestovanie porastov s výškou nad tri metre, ale aj umiestňovanie stavieb, zriaďovanie skládok a skladovanie horľavých materiálov. Je to v prvom rade kvôli bezpečnosti ľudí, ale aj kvôli ochrane ich majetku a spoľahlivosti prevádzky distribučnej sústavy,“ skonštatoval Marián Cesnek, riaditeľ právneho oddelenia SSD.

 

Veľká časť obyvateľov sa mýli, keď pokladá starostlivosť o dodržiavanie ochranných pásiem v súvislosti s výrubmi či okliesňovaním porastov za povinnosť energetikov. Pokiaľ sa strom nachádza na ich pozemku, sú zaň zodpovední. Preto im patrí aj všetko drevo, ktoré zostane po jeho vypílení alebo orezaní.

 

Energetici zo SSD sú však ochotní zaistiť bezpečnosť pri týchto prácach tak, že záujemcom vyjdú v ústrety a na nevyhnutný čas prerušia dodávku elektriny do vedenia, pod ktorým chcú vlastníci upravovať svoje porasty. Ide o veľmi dôležitý krok, pretože zabráni možnému, v mnohých prípadoch osudnému, zásahu elektrickým prúdom.

 

 

Zásah prúdom a požiare

 

Ideálne a praktické je, ak sa dohodne väčšia skupina ľudí, napríklad z jednej ulice, a s dostatočným predstihom oslovia Stredoslovenskú distribučnú, aby zabezpečila odstávku elektriny. Následne si môžu svoje stromy a kríky bezpečne upraviť v jednom čase.   

 

Na miestach, kde nie je dodržané ochranné pásmo, hrozí nebezpečenstvo úrazu alebo poškodenia majetku. Rešpektovanie pravidiel je preto v najvyššom záujme samotných majiteľov pozemkov a všetkých, ktorí sa po nich pohybujú.

 

„Ak ovocný strom v záhrade prerastá do elektrického vedenia, môže to byť životu nebezpečné. Pri zbere plodov si človek ani nemusí všimnúť, že je v blízkosti vodiča pod napätím. Stačí letmý dotyk a zasiahne ho prúd,“ priblížil jedno z možných rizík Radomír Rajčáni, riaditeľ Prevádzky a údržby SSD. „Vplyvom poveternostných podmienok môže tiež dôjsť k pretrhnutiu vodiča a jeho pádu. Ak sa pod vedením nachádza niečo horľavé, ľahko dôjde k požiaru,“ dodal.


Reklama

príbuzné témy

Reklama