Imunológovia upozorňujú, že ľudí s alergiou pribúda

Autor: Imunológovia upozorňujú, že ľudí s alergiou pribúda
Foto: Imunológovia upozorňujú, že ľudí s alergiou pribúda
Uverejnené: 07. apríl 2017

Martin hostil slovenských a českých špecialistov v odbore Klinická imunológia alergológia na XVI. Martinských imunologických dňoch.  Hlavnými témami konferencie, ktorá sa uskutočnila v závere druhého aprílového týždňa v priestoroch Martinského centra pre biomedicínu (BioMed) a v Aule Magna JLF UK, boli imunodeficiencie, autoimunitné choroby, alergia a astma.

V podaní špecialistov odznelo celkom 91 odborných prednášok. Niektoré poukázali na fakt, že ročne pribúda čoraz viac ľudí s alergiami. Medzi alergény patria napríklad pele tráv a stromov, potraviny a domáce roztoče. Práve roztočové alergény patria medzi najagresívnejšie. Ich koncentrácia je najvyššia v období neskorej jesene, kedy sa v domácnostiach začína vykurovať a v dôsledku zimy menej vetrať, následkom čoho vzniká vlhkejšie prostredie a dochádza k zvýšeniu koncentrácie roztočov.

 

Alergickú reakciu podnecuje nielen roztoč samotný, ale predovšetkým jeho uhynuté telo a exkrementy, ktoré sa nachádzajú v čiastočkách prachu. Ten vdychujeme a umožňujeme mu vstup do organizmu. „Deti vystavované pasívnemu fajčeniu sú ohrozenejšie, nakoľko majú v dôsledku fajčenia ich rodičov poškodenú epitelovú bariéru, ktorú navyše poškodzujú aj roztoče“ tvrdí klinický   imunológ a alergiológ, docent MUDr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA.

 

Po stanovení diagnózy a určení príčiny je najdôležitejšie vylúčiť alebo obmedziť kontakt s alergénom

 

V prípade roztočových alergénov ide predovšetkým o úpravu domáceho prostredia napríklad elimináciou kobercov, látkových závesov a zvýšenou celkovou hygienou domácnosti. Na druhej strane posledné výskumy ukázali relatívne slabý efekt týchto režimových opatrení, čo upriamuje pozornosť na včasnú liečbu. „Roztočovú alergiu je potrebné liečiť ihneď. Čím skôr, tým lepšie“ dodáva docent Jeseňák.

 

Alergia na roztoče sa totiž podieľa aj na vývoji ďalších ochorení ako napríklad astma, infekcie dýchacích ciest, alebo atopický ekzém, ktorého priebeh sa môže v dôsledku vystavovania organizmu roztočovým alergénom značne zhoršovať. Liečba roztočovej alergie spočíva v aplikácii antialergických liekov tlmiacich zápal v dýchacích cestách (antihistaminiká, nosové kortikoidy), avšak jedinou účinnou príčinnou liečbou je alergénová imunoterapia, ktorej efekt možno pozorovať už v priebehu niekoľkých mesiacov.

 

Martinské imunologické dni organizuje Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie v spolupráci s Jesseniovou lekárskou fakultou a Univerzitnou nemocnicou Martin. Ide o druhé najväčšie a najvýznamnejšie podujatie v tomto odbore v regióne Slovenska a Českej republiky. Sympóziá takéhoto typu vytvárajú optimálne podmienky na výmenu názorov a vzájomnú diskusiu zúčastnených.


Reklama

príbuzné témy

Reklama