Múzeum Karola Plicku v Blatnici končí

Autor: Múzeum Karola Plicku v Blatnici končí
Foto: Múzeum Karola Plicku v Blatnici končí
Uverejnené: 30. apríl 2018

Blatnica – Martin 30.04.2018 - V čase, keď múzea a galérie otvárajú svoje brány pre návštevníkov, Múzeum Karola Plicku v Blatnici definitívne končí. Po tridsiatich rokoch svojej existencie múzeum významného výtvarníka, fotografa, filmového režiséra, kameramana, folkloristu a hudobného vedca, ktorý patril medzi zakladateľov Akadémie múzických umení v Prahe, definitívne končí.

Múzeum bolo otvorené v roku 1988 v expozícii kúrie v obci Blatnica. Zub času, zlý technický stav, vlhnúci interiér a drevomorka, sa podpísali pod rozhodnutie uzatvoriť múzeum. Keďže expozícia bola priamo ohrozená, Slovenské národné múzeum v Martine ako správca múzea, ju musel presťahovať do hlavnej budovy SNM v Martine. Investícia do rekonštrukcie by si vyžiadala prostriedky, ktoré však SNM nemá.

 

 

Podľa slov riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turiec-Kremnicko Ing. Dalibora Steindla, tak región Turiec prichádza na vidieku o jednu zo svojich atraktivít: „Je to  veľká škoda, že múzeum v tak krásnom prostredí sa stratí z mapy zaujímavých miest. Toto miesto radi navštevovali predovšetkým zahraniční návštevníci.“ Riaditeľ OO CR Turiec-Kremnicko zároveň ponúkol vedeniu Slovenského národného múzea v Martine spoluprácu s organizáciou cestovného ruchu, s cieľom užšej koordinácie propagácie a návštevnosti. Ako zdôraznil D. Steindl: „Vyššia návštevnosť hlavne cezhraničných turistov by mohla pomôcť v udržaní vysokej úrovne prezentácii SNM v Martine a mohol by vzniknúť informačný systém značenia turistických atrakcií v oblasti mestského turizmu.“

 

Objekt kúrie, kde sa nachádzalo múzeum Karola Plicku, je momentálne v ponukovom konaní na odpredaj. Primeraná cena je podľa Ministerstva financií SR 73 300 eur. Múzeum teda definitívne končí po 20 rokoch svojej činnosti.

 

 

Súčasný stav znepokojuje aj poslanca Žilinského samosprávneho kraja a člena komisie cestovného ruchu PaedDr. Petra Vonsa. Z pohľadu samosprávneho kraja je podľa P. Vonsa jediná cesta pre záchranu kultúrneho dedičstva v spojení síl všetkých inštitúcii od miestnych cez regionálnych až po národné. Zároveň poslanec ŽSK P. Vons bije na poplach: „Po Blatnici hrozí, že podobná situácia sa môže zopakovať aj v Martine. Vážne ohrozené je Múzeum Martina Benku. Nemôžme dopustiť, aby sa situácia zopakovala. Východisko je spojiť sily na všetkých úrovniach a nájsť finančné zdroje na opravy našich kultúrnych pamiatok.“


Reklama

príbuzné témy

Reklama