Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

V Príbovciach stál „máj“ už posledný aprílový deň

Autor: V Príbovciach stál „máj“ už posledný aprílový deň
Foto: V Príbovciach stál „máj“ už posledný aprílový deň
Uverejnené: 16. jún 2015

Po minuloročnom sklamaní, keď nad obcou Príbovce nebol vztýčený obecný „máj“, majú Príbovce tento rok obecné „máje“ hneď dva.

Už 30. apríla o 10.00 hodine sa všetci žiaci materskej školy v Príbovciach ako aj pani učiteľky zišli na dvore materskej školy kde si spoločne ozdobili farebnými stuhami pripravený 9 metrový strom. Chlapci – siláci ho potom spoločne za výdatnej pomoci dospelých vztýčili. Spoločne si pod ním zaspievali a deti mali z vlastnoručného ozdobovania a stavania mája skvelé zážitky.

 

A aby toho nebolo dosť, krátko po 16.00 hodine bol vedľa hasičskej zbrojnice vztýčený 15 metrový, pestrofarebnými stužkami vyzdobený obecný,  „máj“ ako symbol zdravia a krásy. Je to dar všetkých  chlapcov všetkým dospelým príbovským dievčatám a ženám.

 

 

Stavanie „májov“, jeden z najstarších a najznámejších zvykov. „Máje“ boli pôvodne mladé stromčeky, ktoré symbolizovali prekonanie zimy a prebúdzajúcu sa prírodu. Ozdobovali sa farebnými stužkami a v slávnostnom sprievode sa nosili po dedine za spevu starodávnych obradných piesní. V Slovanskej kultúre sa „máje“ stavali z dôvodu hojnosti a dostatku plodov a krmiva, a odtiaľ bol už len krôčik k významu, ktorý sa najčastejšie skloňuje v dnešnej dobe. Na Slovensku stavajú „máje“ mládenci pred 1. májom pred tie domy, kde je vydaja súca dievka. Postupne však aj táto tradícia upadá  a v obciach a mestách sa stavia len jeden ústredný „máj“.

 

[widgetkit id="101" name="3512"]

 

Ostáva len dúfať, že bude mať v budúcnosti kto udržiavať túto tradíciu aj pre ďalšie generácie. Ak spolu pamätáme na históriu a tradície, tak navždy zostanú v našich srdciach živé. Za prijemné popoludnie patrí vďaka vedeniu obce ako aj všetkým zúčastneným.  


Reklama

príbuzné témy

Reklama