Štvrtáci zo SPŠ MT postúpili do celoštátneho kola v SOČke

Autor: Štvrtáci zo SPŠ MT postúpili do celoštátneho kola v SOČke
Foto: Štvrtáci zo SPŠ MT postúpili do celoštátneho kola v SOČke
Uverejnené: 16. máj 2018

Dňa 27. apríla sa konala na Žilinskej univerzite Celoštátna prehliadka stredoškolskej odbornej činnosti /SOČ/. Celkovo sa zapojilo do súťaže okolo 3400 študentov v šestnástich odboroch. Študenti štvrtého ročníka 4.B a 4.BE triedy zo Strednej priemyselnej školy (SPŠ) Martin: Marko Búchala, Michal Konuš, Andrej Kurta a Samuel Kaličiak, sa prepracovali svojou usilovnosťou do celoslovenského kola. Z ôsmich krajov sa prebojovali len tí najlepší študenti a boli rozdelení do šestnástich kategórií.

Budúci absolventi, ktorí momentálne úspešne obhájili ročníkové projekty ako náhradu praktickej maturitnej skúšky, si ani nevedeli predstaviť, koľko práce, sebazaprenia a odopierania si iných slastí ich bude čakať až do súťažného dňa. Od septembra sa snažili spoločnými silami zostrojiť model automatizovanej linky. Po víkendoch, prázdninách a po večeroch sa spoločne pustili do diela, ktoré skončilo ako funkčná pomôcka na vyučovanie študentov alebo školenie zamestnancov.

 

Samuel Kaličiak 

 

Všetci štyria študenti sa zúčastnili exkurzie do podniku MONDI SCP v Ružomberku a tu našli inšpiráciu na svoje ročníkové projekty. Ročníkový projekt Marka Búchalu bol zameraný na zostrojenie pásového dopravníka zloženého zo 6 samostatných pásových dopravníkov a so zdvíhacou plošinou a druhou  otočnou plošinou. Michal Konuš bol hlavným programátorom nielen pásového dopravníka, ale aj vizualizačného HMI panela KT900 Siemens. Samuel Kaličiak sa verne ujal zostrojenia mostového žeriava s elektromagnetom, pomocou ktorého žeriav dvíhal obrobky označené čiarovým kódom a tak ich ďalej triedil podľa kódu. Ročníkový projekt Andera Kurtu bol zameraný na zostavenie SW pre ovládanie mostového žeriava, taktiež pomocou HMI panela prepojeného cez Wifi routher.

 

Samozrejme, že takýto veľký projekt jeden člen komisie - zástupca katedry informatiky- na celoslovenskom kole, ocenil patrične slovami, že ani vysokoškoláci nerobia tak náročný projekt, ako naši stredoškoláci. Na stránke štátneho inštitútu odbornej výchovy www.siov.sk v sekcii súťaže SOČ nájdete bulletin, štartovaciu aj výsledkovú listinu 40. ročníka celoslovenskej súťaže SOČ.

 

 Prevzatie certifikátov

 

„Musím konštatovať, tak ako aj predsedníčka komisie pre učebné pomôcky, že všetci súťažiaci, ktorí sa prebojovali do celoslovenského kola, sú víťazmi. Víťazmi sami nad sebou. Našim študentom sa ušlo pekné 6. miesto. Pri predstave , že do celej súťaže bolo zapojených cca 3000 prác, je to krásny úspech. Každý z nich dostal certifikát o účasti na 40. ročníku celoštátneho kola na Žilinskej univerzite, čo im určite pomôže ako bonus pri prijímaní na VŠ technického zamerania. Aby nezostala táto práca zabudnutá, ale hlavne aby bola odkazom pre študentov nižších ročníkov a silnou motiváciou učiť sa a byť stále lepší a lepší. Aj títo študenti raz sedeli v prvých laviciach a boli unesení zo zrozumiteľne vysvetleného učiva, v druhom ročníku už vystrkovali rožky a nevideli motiváciu prečo sa majú učiť. Vtedy som im a ich rodičom vysvetlila, že ako sa budú učiť, tak sa v živote budú aj mať. Nie známky sú dôležité, ale hlavne to čo zostane pochopené a dobre uložené v ich pamäti. V štvrtom ročníku mi už povedali, že im je ľúto, že sa tak málo času učili tieto veci, ktoré ich zaujímali a ktoré by chceli ísť študovať na VŠ. No ja pevne verím, že to, čo sa naučili počas práce na vlastných projektoch, je pre nich všetkých najlepšia škola života. Lebo je lepšie raz spraviť, vyrobiť, ako 100 krát počuť. Pevne verím, že im tento projekt nie len vzal veľa voľného času, ale najmä im priniesol veľmi veľa praktických skúseností,  nových poznatkov a rôznych situácií ako detekovanie chýb, vadných súčiastok atď. a tak sú dobre pripravení čeliť dnes tak potrebnému pretechnizovanému priemyslu a potrebám dnešnej doby. Som pyšná na nich, na to čo dosiahli, ale najmä, že prekonali sami seba a svoju pohodlnosť. Chválim výchovu ich rodičov. Ďakujem im, že nám na našu školu ich poslali študovať, a že nám zvarili svoje deti,“ vyjadrila sa Ing. Miroslava Štulrajterová, konzultantka modelu automatizovanej linky a odborná učiteľka na SPŠ Martin.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama