Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Čo je nové v podnikateľskom inkubátore v Martine

Autor: Čo je nové v podnikateľskom inkubátore v Martine
Foto: Čo je nové v podnikateľskom inkubátore v Martine
Uverejnené: 16. jún 2015

Výstavba Martinsko-Flámskeho Podnikateľského a Inkubátorového Centra v Martine je výsledkom vzájomnej spolupráce Slovenskej republiky a Flámskej vlády, v záujme podpory slovenskej ekonomiky s dôrazom na rozvoj a podporu malého a stredného podnikania v regióne Turiec i širšom okolí.

Centrum slúži momentálne na prenájom kancelárskych a skladových priestorov. „Čo sa týka administratívnych aj skladových priestorov, sme momentálne na 100% obsadení. Tento rok je prvý rok, čo si pamätám, kedy sme prechádzali do ďalšieho roka bez toho, aby sme mali nejakú faktúru po splatnosti. Ešte práve nám sú dlžní ľudia za neuhradené nájmy, ale to všetko rieši priebežne,“ vyjadril sa Martin Makovník, konateľ podnikateľského centra.

 

 

Administratívna budova bola navrhnutá trochu nešťastne, pretože pomer prenajímateľných priestorov voči tým spoločným je 50:50, čo je dnes, podľa slov konateľa centra, absolútne nerentabilné a ťažko udržateľné. „Čo sa však týka pozemku, ešte je tam dosť priestoru a potenciálu. Situácia s parkovaním je veľmi dobrá, ľudia tam nemajú žiadny problém. Tí, ktorí vyslovene nemusia mať kanceláriu v centre mesta, ale hľadajú niečo takéto, myslím si, že by sme im dokázali ponúknuť toto, prostredníctvom alternatívy dobudovania kancelárskych priestorov v kontajnerovej podobe, čo je v dnešnej dobe moderné. Najbližší môj plán rozvoja centra je týmto smerom, teda využiť pozemky, ktoré tam sú,“ vysvetľuje M. Makovník.

 

 

V krátkej budúcnosti v priebehu tohto roka sú naplánované drobnejšie udržiavacie záležitosti. Teraz sa rieši tečúca strecha, čistenie odpadového kanála, úprava a zveľaďovanie pozemkov a tiež treba vypíliť zanedbané stromy a kríky. Rozpočet na údržbárske práce alebo na čokoľvek iné, je minimálny.

 

„Sú to drobné práce, ktoré si všimne málo ľudí, ale je za tým kus roboty. Riešime aj osvetlenie haly, parkoviska či verejných priestorov. Pri vstupe auta na parkovisko sa automaticky rozsvieti svetlo, ktoré nebude svietiť nonstop, aby sme šetrili elektriku. Od minulého roka intenzívne robíme aj zimnú údržbu. Doteraz to možno nebolo až tak potrebné, keďže nájomníkov tam nebolo toľko. Je to náklad navyše, ale pre ľudí je to dosť podstatné, aby mali v zime odhrnuté a upravené. V letnom období sa kosí v podstate skoro každý mesiac,“ informuje konateľ. Navyše je v budove trvalo ubytovaný správca, čo je veľká výhoda pre centrum, pretože ten môže objekt kvázi strážiť a dohliadať naň počas celého dňa. M. Makovník dopĺňa: „Sme dohodnutí s mestskou políciou, že keď tento konkrétny pán zavolá, tak oni vedia, že niečo sa deje.“

 

 

Martin Makovník je konateľom v rámci administratívnych vecí a riešenia akútnych záležitostí. Centrum má tiež svoju účtovníčku, ktorá bude po novom niekoľko hodín do týždňa priamo v centre, takže nájomníci ju môžu sami navštíviť a riešiť s ňou konkrétne veci, ktoré potrebujú. Momentálne je v administratívnej budove 9 nájomníkov, pričom niektorí majú viac priestoru, iní menej. „Moja vízia je vytvoriť ešte veľký exkluzívny priestor nad vstupom do budovy. Je tam také veľké okno, ktoré by som vedel zvnútra uzavrieť nejakou sadrokartónovou priečkou a urobiť tam takú ‘‘repre‘‘ kanceláriu. Všetko sa však odvíja od peňazí. Vyúčtovacie faktúry sme podoplácali, všetko máme teraz uhradené a mali by sme mali fungovať úplne bez problémov. Všetky ďalšie peniaze, ktoré máme, chceme preinvestovávať do majetku,“ dodáva na záver M. Makovník.


Reklama

príbuzné témy

Reklama