Cyklobusy opäť vyrážajú na cesty

Autor: Cyklobusy opäť vyrážajú na cesty
Foto: Cyklobusy opäť vyrážajú na cesty
Uverejnené: 15. september 2014

8.6.2018, Žilina - Župné cyklobusy sa v nedeľu 10. júna vracajú na cesty v Žilinskom kraji. Premávať budú do troch cyklodestinácií až do 30. septembra a to cez víkendy a sviatky. Počas letných prázdnin od 6. júla do 31. augusta aj v piatky.  Tri páry spojov budú jazdiť zo Žiliny do  Terchovej, do Novej Bystrice a dva páry do Turčianskych Teplíc.

Je to služba pre ľudí, ktorá milovníkov bicyklovania priblíži za atraktívnymi cyklotrasami v Žilinskom kraji a je to zároveň aj možnosť ako sa pohodlne vyhnúť frekventovaným cestám. Cyklobusy môžu využiť aj peší turisti, pretože všetky smerujú do zaujímavých destinácií,“ uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

 

Cyklobusy fungujú od roku 2015, kedy začali premávať dve linky k Bystrickej cyklomagistrále na Kysuciach a do Terchovej. Vlani k ním pribudla novinka do regiónu Turca. Bicykle sú prepravované na špeciálnych prívesoch za vozidlom, ktoré umožňujú odviezť väčší počet bicyklov. Na trasách Žilina – Nová Bystrica a Žilina – Turčianske Teplice sú to cykloprívesy s kapacitou 24 bicyklov, na trase zo Žiliny do Terchovej sú využívané nosiče pre šesť bicyklov. Bicykle na vozíky vykladajú stevardi.

 

Cestujúci s bicyklami platia v cyklobusových spojoch štandardnú cenu autobusového lístka a poplatok za bicykel je 50 centov. Cyklisti si môžu miestenky rezervovať alebo zakúpiť online na  www.amsbus.sk alebo priamo v klientskych centrách SAD Žilina v Žiline, Čadci a Martine. ,,Vlani sme zaznamenali výrazný nárast využitia miestenkového systému, kde až 57 percent cyklistov si svoj výlet plánuje dopredu a kupuje si miestenku,“ konštatoval Peter Pobeha, generálny riaditeľ SAD Žilina.

 

Vlani cyklobusy za tri mesiace okrem bežných cestujúcich previezli aj takmer 1300 ľudí s bicyklami

 

Najväčší záujem bol o cyklovýlety na Kysuce, kde bolo veľa spojov plne vypredaných. Minuloročné víkendové uzávierky pod Strečnom počas sanácie skalného brala výrazne obmedzili aj cyklobusy zo Žiliny do Turca. Cieľom župy je zvýšiť záujem aj o túto linku. ,,Počas letných prázdnin vyskúšame pilotný projekt a počas vybraných víkendov bude pre cestujúcich na Turiec k dispozícii aj cyklosprievodca, ktorý prevedie výletníkov po zaujímavých miestach,“ uviedla žilinská županka Jurinová.

 

Žilinská župa pripravuje veľkú prázdninovú súťaž o atraktívne ceny, ktoré môžu cestujúci vyhrať, ak sa odvezú cyklobusom. Dôležité je, aby si odkladali cestovné lístky na cyklobus, z ktorých sa bude na záver prázdnin žrebovať. Viac informácií o trasách, cenách a cestovnom poriadku nájdu záujemcovia na internetovej stránke Žilinskej župy www.zilinskazupa.sk alebo na stránke dopravcu www.sadza.sk/cyklobus/.

 

Na stiahnutie: cestovný poriadok cyklobusov a mapa

 

Kam jazdia župné cyklobusy?

 

  • Žilina – Krásno nad Kysucou – Stará Bystrica – Nová Bystrica: Bystrická magistrála je bezpečný cyklochodník vybudovaný mimo hlavnej cesty. Možnosť navštíviť skanzen vo Vychylovke s lesnou úvraťovou železničkou, kostol v Zborove nad Bystricou s vitrážami Vincenta Hložníka, či orloj v Starej Bystrici. Ďalšia cyklotrasa vedie okolo Vodnej nádrže Nová Bystrica, kde sa zachoval kostol zo zaplavenej dedinky Riečnica. Kapacita cykloprívesu za autobusom je 24 bicyklov.
  • Žilina – Varín – Belá – Terchová: cyklotrasy chotárom Juraja Jánošíka, či už po zvlnenej krajine, alebo po náročnejšom kopcovitom teréne. V Terchovej možnosť navštíviť nedávno vybudovanú rozhľadňu Terchovské srdce, ale i expozíciu Považského múzea Jánošík a Terchová (v budove Obecného úradu). Kapacita nosiča na autobuse je 6 bicyklov
  • Žilina – Vrútky – Martin – Blatnica – Turčianske Teplice: stovky kilometrov cyklotrás, ktoré sú tématicky ladené – okolo hradov, rozhľadní, za históriou či osobnosťami. Pre rodiny s deťmi na bicykloch je vhodná trasa z Blatnice cez Gaderskú dolinu. Kapacita cykloprívesu je 24 bicyklov.

Reklama

príbuzné témy

Reklama