Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Odberatelia elektriny môžu dostávať bezplatné SMS o plánovaných odstávkach

Autor: Odberatelia elektriny môžu dostávať bezplatné SMS o plánovaných odstávkach
Foto: Odberatelia elektriny môžu dostávať bezplatné SMS o plánovaných odstávkach
Uverejnené: 11. jún 2018

Službu zatiaľ nevyužíva ani polovica odberateľov, pričom je k dispozícii už od roku 2009. Na území stredného Slovenska je približne 740-tisíc domácností a firiem, ktoré odoberajú elektrinu z distribučnej siete Stredoslovenskej distribučnej (SSD). Ak má dôjsť k plánovanej odstávke prúdu, väčšina odberateľov je odkázaná na informačné schopnosti svojho mesta alebo obce.

Len 48 percent odberateľov sa o odstávke dozvie priamo. Zhruba tri týždne vopred im príde informačná SMS  alebo email bezprostredne od distribútora elektriny s dátumom a konkrétnym časom odstávky. Vďaka tomu sa vedia pripraviť a nezostanú zaskočení.

 

Je za tým bezplatná služba, ktorú SSD ponúka na svojom webe pre všetkých odberateľov v jej pôsobnosti. Ide o celý Žilinský, Banskobystrický a časť Trenčianskeho kraja, konkrétne okresy Považská Bystrica, Púchov, Ilava a Prievidza.

 

Bez sprostredkovateľa je to účinnejšie

 

„Na našom území zostáva ešte asi 385-tisíc odberateľov, ktorí túto praktickú službu nevyužívajú, hoci ju ponúkame zadarmo už viac ako osem rokov. Musia sa tak spoliehať len na samosprávu a jej informačné prostriedky, najčastejšie úradnú tabuľu, webovú stránku obce, miestny rozhlas a podobne. Hrozí tu pomerne veľké riziko, že správa o odstávke elektriny sa nedostane ku všetkým, prípadne nie včas,“ skonštatoval Pavol Pekár, riaditeľ sekcie Dispečingy v SSD, ktorá zodpovedá za vyrozumievanie odberateľov o plánovaných odstávkach.

 

Povinnosť informovať všetkých dotknutých zákazníkov o plánovanom prerušení distribúcie elektriny aspoň 15 dní vopred vyplýva energetikom zo zákona. Rozposielať denne stovky až tisícky listov do všetkých zasiahnutých domácností a firiem by bolo nemožné. Preto to v praxi vyzerá tak, že distribútor posiela termín odstávky aj so zoznamom všetkých dotknutých adries samosprávam. Tie by mali informáciu sprostredkovať svojim obyvateľom. Keďže do procesu vstupuje medzičlánok, môže sa tok informácií spomaliť, alebo nezasiahne potrebné množstvo adresátov.

 

Registrácia je rýchla a zadarmo

 

Najjednoduchší spôsob, ako sa dozvedieť o plánovanej odstávke elektriny priamo a s dostatočným časom na prípravu, je bezplatná registrácia odberateľov na internetovej stránke Stredoslovenskej distribučnej www.ssd.sk v časti Webkontakty. Registrácia je jednoduchá, trvá iba chvíľu a okrem kontaktných údajov je k nej potrebný iba EIC kód odberného miesta. Nachádza sa na zmluve s dodávke elektriny, prípadne na faktúrach.

 

„Ak odberateľovi príde SMS alebo email tri týždne vopred, má možnosť pripraviť sa a predísť rôznym komplikáciám. Vhodná príprava je nevyhnutná najmä pri niekoľkohodinových odstávkach elektriny. Ak chcete dopoludnia variť na sporáku a iba vtedy zistíte, že prúd pôjde až večer, je to veľmi nepríjemné. Rovnako vo firme je lepšie vedieť o odstávke elektriny vopred, ako zrazu prerušiť prácu na zvyšok zmeny,“ vysvetlil P. Pekár. Zdôraznil, že služba funguje len v prípade plánovaných odstávok. Poruchy distribučnej siete sa predvídať nedajú. Tie vznikajú napríklad vplyvom extrémneho počasia alebo rôznych kolízií.


Reklama

príbuzné témy

Reklama