Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Záujem návštevníkov o Slovensko naďalej rastie

Autor: Záujem návštevníkov o Slovensko naďalej rastie
Foto: Záujem návštevníkov o Slovensko naďalej rastie
Uverejnené: 07. apríl 2017

Turizmus na Slovensku zažíva svoj historicky najvýraznejší pozitívny rast. Aj v prvom kvartáli tohto roka návštevníci opäť vyhľadávali Slovensko ako svoju dovolenkovú destináciu a chceli našu krajinu spoznávať.

Viac ako 1,2 milióna hostí sa ubytovalo počas prvých troch mesiacov na Slovensku. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast o 4,4 percenta. Odvetvie cestovného ruchu tak potvrdzuje svoj významný potenciál a dôležité postavenie aj v národnom hospodárstve. Je to veľmi dobrý signál, že turistickému odvetviu u nás sa v poslednom období výborne darí. Rastúca návštevnosť ukazuje, že dokážeme ľudí prilákať a zaujať,  a tiež konkurovať. Musíme však naďalej vytrvalo pracovať na kvalite, inováciách  a originalite, ktorú vieme ponúknuť svetu, aby sme nezaostávali a držali krok s najlepšími,“ povedal minister dopravy Arpád Érsek.

 

Po vlaňajšej rekordnej sezóne tak objem návštevnosti na Slovensku pokračuje v nastúpenom trende

 

Počas prvých troch mesiacov strávilo viac ako milión ubytovaných hostí na Slovensku cca 3,2 mil. prenocovaní a ich pobyt trval v priemere 2,8 nocí. Väčšinový podiel z návštevníkov si naďalej udržiavajú domáci obyvatelia, t.j. 63%, čo predstavuje počet viac ako 730-tisíc našincov, ktorí sa vybrali spoznávať svoju domovinu. Zahraničných hostí sa v jednotlivých destináciách Slovenska ubytovalo približne 430-tisíc. Najviac zahraničných návštevníkov prišlo zo susedných štátov a Nemecka (spolu 60 %).

 

Najpočetnejšou skupinou boli hostia z Českej republiky (29 %), Poľska (13 %), Nemecka (8 %), Maďarska (6 %), Ukrajiny ( 4 %) a Rakúska (4 %). Dovolenkári spoza hraníc sa zaujímali dominantne o Bratislavský kraj  (39 %), pričom z miest vyhľadávali okrem Bratislavy Liptovský Mikuláš, Poprad a Ružomberok. Slováci si za cieľ svojej domácej dovolenky vyberali najmä Žilinský kraj (24,5%). Medzi najobľúbenejšie lokality našincov patrili Poprad, Bratislava, Liptovský Mikuláš a Žilina.


Reklama

príbuzné témy

Reklama