Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Knižná búdka vyrástla aj pri Slovenskej národnej knižnici

Autor: Knižná búdka vyrástla aj pri Slovenskej národnej knižnici
Foto: Knižná búdka vyrástla aj pri Slovenskej národnej knižnici
Uverejnené: 03. september 2015

Pred Slovenskou národnou knižnicou pribudla drevená knižná búdka, z ktorej si hocikto môže knihu vypožičať a potom ju vrátiť späť, prípadne vložiť do nej titul zo svojej domácej knižnice, aby zas poslúžil inému. Jednoducho vytvoriť taký „kolobeh života“ kníh.

O projekt Ďakujem sused, ktorý zastrešuje knižné búdky na Slovensku, sa stará v uplynulých dvoch rokoch Občianske združenie METRO so sídlom v Martine. Knižná búdka je miestom s vlastnou komunitou a zároveň miestom, ktoré pomocou výmeny kníh vytvára dobré susedské vzťahy. V logu projektu Ďakujem sused sa nachádza bábovka a práve prekrojením bábovky od Juliany Krivušovej uviedli do života túto búdku. "V Martine sa nachádza už desať búdok na knihy, každá s iným dizajnom a samozrejme aj iným obsahom. Ľudia z blízkej lokality sa vždy o ňu starajú a vymieňajú si pomocou búdky knižky a niekedy aj rôzne zaujímavé informácie. Naše združenie sa o tieto búdky zároveň aj stará, kontrolujeme, či nie sú poškodené alebo či netreba knižky doplniť. Počas letných prázdnin sme zabezpečili opravu búdky pri Turčianskej knižnici a úplne novú sme postavili pri Slovenskej národnej knižnici," uviedol Matej Bórik, riaditeľ združenia METRO.

 

 

"Takáto forma výmeny kníh však funguje v Európe už dlhšiu dobu, no stále je veľmi populárna. Preto je potešiteľné, že môže obohatiť aj komunitu, žijúcu v lokalite pod Slovenskou národnou knižnicou. Len za prvý polrok 2018 sme zaznamenali v Slovenskej národnej knižnici 59 tisíc návštevníkov a ďalšie desiatky ľudí denne prejdú našimi schodmi do neďalekého internátu či strednej školy. Búdka si teda istotne nájde svojich priaznivcov," uviedla hovorkyňa Mgr. Katarína Štefanides - Mažáriová.

 

 

Zriadenie knižnej búdky pri SNK privítal aj Michal Beňadik, novinár a bývalý šéfredaktor Života Turca: "Myslím si, že niekedy sa nesprávne chápe, keď sa vníma kultúra ako len produkcia veľkých kamenných celoštátnych či mestských budov a inštitúcií. Patrí k nim predsa aj drobná infraštruktúra, ako napríklad takáto knižná búdka. A vôbec aj iné drobné komunitné činnosti, ktoré podsúvajú kultúru viacej do pozornosti tak, aby sa s ňou stretol človek častejšie. Pekná vec, ktorá súvisí s týmto umiestnením je, že cestou sem hore schodiskom ku Slovenskej národnej knižnici, je Štúrov citát: Slovo zachytí, skutok utvrdí človeka. A toto je spôsob ako zachytávať informácie, zachytávať knižky a posúvať ich ľuďom ďalej a je to taký drobný čin, ktorý tomu pomáha."

 

Výstavbu novej búdky pri SNK a opravy dvoch starších búdok v Martine podporila očná klinika UVEA Mediklinik v Martine a k ich montáži zas prispela spoločnosť PMR, ktorá zabezpečila oceľové stojky, na ktorých sú búdky umiestnené. "Veľmi ma teší, že si tento projekt Martinčania osvojili. Nedávno si búdku postavila aj spoločnosť ECCO Slovakia, ktorá postavila jednu v areáli pre zamestnancov a jednu v blízkosti podnikovej predajne. Už teraz však máme objednávky na tri nové búdky a čo je najlepšie, každá bude mať špecifický dizajn, ktorý ju bude vystihovať. Búdky však nevyrastajú len v Martine, píšu nám ľudia z iných miest a my im samozrejme pomáhame či už s nápadmi alebo výrobou. To však nie je všetko, ako to už v našom združení býva, vždy máme pripravené niečo navyše, nechajte sa prekvapiť," dodal Matej Bórik. 

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama