Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Skúšobné nasvietenie fasády budovy SNM

Autor: Skúšobné nasvietenie fasády budovy SNM
Foto: Skúšobné nasvietenie fasády budovy SNM
Uverejnené: 09. február 2017

Slovenské národné múzeum v Martine patrí k najvýznamnejším kultúrnym inštitúciám na území Slovenskej republiky. Združenie METRO v spolupráci s partnermi pripravilo oficiálnu skúšku nasvietenia fasády budovy pre verejnosť, ktorá sa bude konať dňa 08. augusta o 21.00.

Samotný termín nasvietenia fasády budovy múzea na Malej hore nie je náhodný. Práve v tento deň položil botanik, archeológ a etnograf Andrej Kmeť základný kameň dolnej, prvej účelovej budovy Slovenského národného múzea v Martine. Múzeum začali stavať z iniciatívy Muzeálnej slovenskej spoločnosti, expozície sprístupnili v roku 1908. Dnes sa volá Múzeum Andreja Kmeťa a plní úlohu regionálneho vlastivedného centra Turca. Dňa 08. augusta 2018 budú preto od 21.00 h. nasvietené obe budovy - dolná aj horná, historicky druhá budova Slovenského národného múzea.

 

Podľa projektu nasvietenia budú použité štyri výkonné LED reflektory

 

"V združení METRO si myslíme, že budova Etnografického múzea na Malej hore si zaslúži, aby ju bolo vidieť viac. Preto sme sa rozhodli, že pripravíme zbierku na osvetlenie fasády múzea a opravíme aj osvetlenie medzi stĺporadím. Pôvodné svetelné zdroje totiž už desiatky rokov nefungujú," vysvetlil iniciátor zbierky a riaditeľ združenia Matej Bórik.

 

Od začiatku zbierky sa ľudia vyzbierali na prvú etapu

 

Prvou etapou zbierky bolo vypracovanie oficiálneho elektroprojektu. Súčasné konzoly a staré výbojky vôbec nevyhovujú technickým požiadavkám a budú musieť byť demontované. Rovnako nefunguje ani elektrická prípojka. Toto všetko vyriešli elektroprojektom, ktorý združenie METRO oficiálne odovzdá múzeu 08. augusta. "Našim poslaním je podporovať regionálny rozvoj, prezentovať aktivity inštitúcií a neziskového sektora. Na projekte Rozsvieť múzeum pracujeme od mája 2017 a začiatkom roka 2018 sme začali s oficiálnou zbierkou. Záleží nám na stave osvetlenia budovy Slovenského národného múzea v Martine. Zaslúži si to nielen múzeum ale aj naše mesto. Obnovením osvetlenia chceme zvýšiť atraktívnosť múzea a upriamiť pozornosť návštevníkov mesta na túto lokalitu," doplnil Matej Bórik.

 

Múzeum bolo naposledy takto osvetlené približne pred 40 rokmi, nenechajte si ujsť jedinečný zážitok 

 

Verejnosť týmto oficiálne pozývame na ukážku nasvietenia budovy, prineste si so sebou fotoaparáty, rodinku, deti i starých rodičov a užite si jedinečný zážitok.

 

Všetky informácie o zbierke a možnosti ako prispieť nájdete na webe: https://www.rozsvietmuzeum.sk/


Reklama

príbuzné témy

Reklama