Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Župa pripravila jedinečný celoslovenský projekt pre ľudí s alzheimerovou chorobou

Autor: Župa pripravila jedinečný celoslovenský projekt pre ľudí s alzheimerovou chorobou
Foto: Župa pripravila jedinečný celoslovenský projekt pre ľudí s alzheimerovou chorobou
Uverejnené: 20. september 2018

17.9.2018, Žilina – Župa chce zriadiť vlastné Alzheimer centrum. Reaguje tak na rastúci počet žiadostí o pomoc pre občanov v seniorskom veku so psychiatrickým a neurologickým ochorením.

Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja schválilo pondelkovým hlasovaním (17.9.) realizáciu Alzheimer – geronto centra Mošovce ,,Pod Lipami.“ Rozsiahly projekt je jediný svojho druhu na Slovensku. Pozostáva z dvoch častí, zdravotnej a sociálnej. Súčasťou Alzheimer centra bude budova, v ktorej sa bude poskytovať špičková zdravotná starostlivosť zriadením gerontopsychiatrických lôžok občanom Žilinského kraja v dôchodkovom veku.

 

,,Je našou povinnosťou postarať sa o tých, ktorí našu pomoc nevyhnutne potrebujú. Zriadením centra reagujeme na požiadavky kraja. Alzheimerova choroba je v Žilinskom kraji hneď druhou najčastejšie diagnostikovanou chorobou občanov, ktorí boli posudzovaní do špecializovaných zariadení,“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová.  

 

 

Na pomoc ľuďom s týmto ochorením sa rozhodla župa zriadiť Alzheimer centrum v priestoroch bývalej a dnes chátrajúcej Spojenej strednej školy v Mošovciach. Pre klientov bude k dispozícii rehabilitačné centrum, alzheimer centrum, gerontopsychiatrické oddelenie ako aj občasné ubytovanie pre rodinných príslušníkov a kaplnka. Rozsiahly prírodný areál, v ktorom sa objekt nachádza, otvára príležitosti na relaxovanie, prechádzky, ale aj na aktívne trávenie voľného času prijímateľov sociálnej služby pod dohľadom odborného personálu.

 

,,Som rada, že poslanci na dnešnom zastupiteľstve schválili projekt Alzheimer centra. Je to veľký projekt, ktorého realizácia aj samotná prevádzka bude nákladná. Ak by sme sa však do projektu nepustili, demografický vývoj by nás mohol neskôr dobehnúť,“ uzavrela županka.


Reklama

príbuzné témy

Reklama