GGB Slovakia: Vzdelávanie našich zamestnancov je kľúčový prvok kvality

Autor: GGB Slovakia: Vzdelávanie našich zamestnancov je kľúčový prvok kvality
Foto: GGB Slovakia: Vzdelávanie našich zamestnancov je kľúčový prvok kvality
Uverejnené: 19. august 2018

V blízkom priemyselnom parku pri Martine sídli aj spoločnosť GGB Slovakia. Na svete sa radia k uznávaným lídrom vo výrobe ložísk, no dbajú aj o kvalitu pracovného prostredia. V ich závode nájdete aktuálne 160 zamestnancov, ktorým poskytujú aj možnosť dodatočného vzdelávania a odborného rastu. Na návšteve spoločnosti sme sa porozprávali s dvomi zamestnancami, ktorým sa podarilo aj vďaka pracovnému prostrediu posunúť svoju kariéru vpred.

Vladimír Lihan: neustále zlepšovanie si môžete vyskúšať aj v domácnosti, funguje to

 

Vladimír Lihan

 

„Do GGB som nastúpil v roku 2006. Dovtedy som pracoval u súkromníkov, a tým nechcem povedať, že súkromníci sú zlí zamestnávatelia, ale predsa len, oni pristupujú trošku inakšie ku kariérnym veciam. Tak som si povedal, že by som chcel pracovať pre nejakú väčšiu spoločnosť. Ako prví na môj inzerát reagovali práve z GGB. Nastúpil som tu na pozíciu operátor na postupnej výrobe. Robil som na jednoduchších strojoch a postupne som sa vypracoval na pozíciu ako nastavovač, kde som nastavoval rôzne automatické linky. Vedel som o tom postupne celkom dosť, takže si ma začalo všímať aj vedenie. Dali mi možnosť rozvíjať sa, či už to boli rôzne školenia zamerané na komunikačné zručnosti, rozvoj tímu, koučing či vnútorné manažovanie ostatných ľudí.

 

Postupne mi ponúkli rôzne iné pracovné pozície, medzi ktorými sa nachádzala aj moja súčasná pozícia, ktorú pokladám za veľmi zaujímavú. Jej názov je EMLS koordinátor, čo je koordinátor neustáleho zlepšovania. V automobilovom priemysle sa to často používa aj ako LEAN koordinátor. Na tejto pozícii som svoju púť začal celkom zaujímavým školením, vďaka ktorému som certifikovaný LEAN koordinátor.

 

Neustále zlepšovanie si môžete predstaviť, ako keď prídete do obchodu, v ktorom je silná konkurencia výrobcov a v podstate neviete, ako si najlepšie vybrať. Je tam veľmi veľa produktov, ktoré ponúkajú tú istú kvalitu, rozdiel je v cene. Je teda otázne, ako tá spoločnosť, aby stále dosahovala kvalitu, bude znižovať cenu. A toto je odpoveď na to, čo je LEAN. Je to zvyšovanie efektivity. Veľa ľudí si myslí, že keď sa povie efektivita, tak to znamená, že budú musieť viacej pracovať, ale nie je to tak. Veľa spoločností potrebuje znižovať náklady. Najväčší priekopník tohto bola v 60.-70. rokoch spoločnosť McDonald‘s, kde sa celková príprava hamburgera dostala z 2 hodín na pár minút. Ďalšími známymi spoločnosťami sú napr. Toyota alebo Ford, ktoré sa tiež vďaka princípom LEAn-u dostali medzi špičku.

 

LEAN koordinátor nie je podľa mňa žiadna raketová veda. Veď keď si to tak uvedomíme, tak LEAN používame aj doma. Napríklad v kuchyni máme umiestnenú chladničku väčšinou blízko pri sporáku, lebo práve z tadiaľ najčastejšie vyberáme jedlo na varenie. Všetko je tam, kde to potrebujeme. Naše myslenie by nebolo v štýle LEAN, keby sme napríklad dali príbory do obývačky alebo spálne. Ja sa teda v spoločnosti GGB starám o to, aby sa veci robili čo najefektívnejšie.“

 

Pavol Šimurda: poznanie procesov je pre výrobu mimoriadne dôležité

 

Pavol Šimurda

 

„Do spoločnosti GGB som nastúpil v roku 2011 ako operátor výroby. Začínal som na takej staršej mašine, kde som sa naučil manuálnej zručnosti a aj chodu firmy, ako to tu funguje a aké sú tu pravidlá. Zhruba po dvoch rokoch sa mi naskytla príležitosť ísť na CNC stroje, kde sa zavádzala nová výroba hliníkových blokov, ktoré sa tu vyrábajú dodnes. Táto príležitosť mi ponúkla možnosť sa ďalej rozvíjať vedomostne aj prakticky.

 

CNC boli vtedy nové stroje, nová technológia. Pri tejto práci som sa ich naučil programovať, rovnako ako aj roboty a 3D meracie zariadenie. Ako operátor výroby som pracoval približne 3 roky a potom prišla od firmy myšlienka duálneho vzdelávania. Jej filozofiou je poskytnúť ľuďom priestor na vzdelanie a sebarealizáciu. Keď vznikali nejaké prestroje, prípadne medzi poruchami stroja, nebol som posielaný na iné bunky, ale mohol som sa zdokonaľovať v programovaní, či už to bolo papierovou formou, štúdiami alebo kurzami.

 

Aj na základe programu duálneho vzdelávania GGB, sa zhruba pred dvoma rokmi uvoľnilo jedno voľné miesto na technickej príprave výroby, kde som nastúpil ako procesný inžinier. Prvý rok fungoval skôr ako len také zaúčanie, učenie sa od kolegov, ako sa čo robí. Túto prácu robím vlastne doteraz. Tu mám na starosti hlavne CNC, bloky a potom aj klzné ložiská a prípadne ďalšie veci, čo treba. Základom je, aby človek mal aspoň trošku vzťah k práci, aby ho tá práca bavila a dôležité je mať okolo seba aj dobrý kolektív, čo si myslím, že v tejto firme nie je vôbec problém.

 

Ak má človek možnosť sa ďalej vzdelávať a nechce byť len vo výrobe, ale postúpiť aj ďalej, musí hlavne chcieť on sám. Ako to býva, nič nie je zadarmo. Ak chce, aby sa niekde ďalej dostal, musí pre to robiť viac. To znamená, že ako operátor sa nemôže zatvoriť len do tej svojej pomyselnej krabičky a robiť len tú prácu, za ktorú je platený, ale musí sám od seba robiť niečo viac. Ak chce operátor prejsť cestu vo svojej kariére vyššie, naozaj to nie je ľahké. A tak to bolo aj v mojom prípade.“


Reklama

príbuzné témy

Reklama