Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Motivačná konferencia pre mladých

Autor: Motivačná konferencia pre mladých
Foto: Motivačná konferencia pre mladých
Uverejnené: 22. október 2018

Pocit rovnosti a plnohodnotnosti v spoločnosti nie je samozrejmosťou. Práve preto sa 17.10.2018 stretli žiaci stredných škôl z celého Žilinského kraja v Štúdiu Slovenského komorného divadla v Martine. Vďaka podpore Žilinského samosprávneho kraja predsedníčka Krajského stredoškolského parlamentu Dominika Kovačovičová zorganizovala motivačnú konferenciu „Otvárame obzory” s cieľom poukázať na dôležitosť tejto problematiky.

Napriek tomu, že žijeme vo vyspelej spoločnosti, často krát nie sme ochotní vystupovať zo svojej komfortnej zóny, a preto si vytvárame okolo seba pomyselný múr. Za ním sú pre nás veci vzdialené a bez postrčenia by sme zaň ani nešli. Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa motivačná konferencia „Otvárame obzory” uskutočnila. Hlavnými hosťami boli stredoškoláci, ktorí veria, že inkluzivita je nevyhnutná pre lepší život. Prvým rečníkom bol zrakovo znevýhodnený žiak Gymnázia Antona Bernoláka v Námestove, Maximilán. Jeho reč zanechala v hľadisku hlboký dojem a jeho postoj k životu inšpiroval nejedného diváka. Napriek mladému veku si Max musel prejsť mnohými prekážkami, ktoré ho sprevádzali a sprevádzajú každý deň. Rozdiel však je, že Max nič z toho nepovažuje za prekážku a žije pre moment. Užíva si spoločnosť ľudí, je vďačný za to, že môže študovať so zdravými spolužiakmi, zapája sa do množstva aktivít a navyše pravidelne vtipkuje na svoj účet. Jeho hlavným krédom je: Všetko je o vašom postoji! Maxova reč plynulo prešla do diskusie s divákmi, ktorí využili príležitosť sa otvorene rozprávať o jeho hendikepe. Ďalšími hosťami boli žiačky Bilingválneho gymnázia M. Hodžu v Sučanoch, Adriána a Michaela. Dievčatá sa od svojich pätnástich rokov snažia pomáhať svojmu nie len okoliu. Pravidelné návštevy rôznych sociálnych centier, pacientov v nemocnici, zbierky pre charitatívne účely sa stali bežnou súčasťou ich životov. Aby ich pomoc mala väčší dopad, založili si vlastné občianske združenie „Pomáhajme druhým”, ktoré združuje mladých dobrovoľníkov. Dievčatá ponúkli divákom pohľad z druhej strany a možnosť, ako sa každý môže zapojiť do aktivít, ktoré pomôžu niekomu inému.

 

 

Cieľom motivačnej konferencie bolo upozorniť na nevyhnutnosť spoločnej komunikácie a nadviazania vzťahov medzi zdravými žiakmi a sociálne znevýhodnenými. Na základe bezprostredných reakcií po samotnej konferencii, ako napríklad: Určite ma to posunulo ďalej a začala som rozmýšľať o dobrovoľníctve., sa dá súdiť, že konferencia svoj účel splnila a žiaci si z nej odniesli poznatky, ktoré ich ovplyvnia na celý život.


Reklama

príbuzné témy

Reklama