Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Aj v Príbovciach si pripomenuli 100.výročie ukončenie prvej svetovej vojny „hlaholom“ kostolných zvonov

Autor: Aj v Príbovciach si pripomenuli 100.výročie ukončenie prvej svetovej vojny „hlaholom“ kostolných zvonov
Foto: Aj v Príbovciach si pripomenuli 100.výročie ukončenie prvej svetovej vojny „hlaholom“ kostolných zvonov
Uverejnené: 14. november 2018

Evanjelický cirkevný zbor a.v. v Príbovciach a Rímskokatolícka cirkev - farnosť Valča, tak ako v mnohých ďalších cirkevných zboroch po celom svete, si v nedeľu 11.11.2018 pripomenuli 100. výročie konca prvej svetovej vojny ako aj všetkých padlých vojakov z 1.svetovej vojny, ale aj všetky obete vojen a ozbrojeného násilia.

Prvá svetová vojna pred rokom 1939 známa ako Veľká vojna alebo Svetová vojna bol ozbrojený konflikt globálnych rozmerov trvajúci od 28.júla 1914 do 11.11.1918, ktorý sa odohrával prevažne na území Európy, ale aj v Afrike, Ázii, na oceánoch, na Blízkom východe a inde. Bol to dovtedy najväčší vojnový konflikt v dejinách ľudstva. Na rozdiel od všetkých predchádzajúcich vojen trvalo toto ozbrojené stretnutie nepretržite vyše štyroch rokov a straty na ľudských životoch nemali obdobu v dovtedajších dejinách ľudstva. Posledná salva pri podpise prímeria, ktorým sa skončila 1.svetová vojna, zaznela 11.11.1918 o 11. hodine a 11. minúte.

 

 

V evanjelickom kostole v Príbovciach a Slovanoch, katolíckom kostole v Príbovciach, sa o 11-ej hodine 11-ej minúte rozozvučali kostolné zvony ako pripomienka vojnových hrôz. Konflikt, v ktorom bojovalo 65 miliónov vojakov z 30 krajín, si podľa odhadov vyžiadal 8 miliónov zabitých a ďalších 21 miliónov zranených alebo doživotne zmrzačených z radov vojakov a civilistov.

 

 

Brutalita vojny zanechala ťažké rany v srdciach a spomienkach vojnových veteránov, ktorí prežili zverstvá vojny. Mnohí z nich do konca života trpeli na posttraumatickú stresovú poruchu. Bezprostredne po skončení vojny bol 11. november vyhlásený za Deň vojnových veteránov. Symbolom veteránov 1. svetovej vojny sa stali červené maky.

 

 

„Vzdajme úctu každému vojnovému veteránovi, ktorý nasadzoval svoj život, aby sme my dnes mohli žiť, ale aj všetkým obetiam vojen a ozbrojeného násilia!“


Reklama

príbuzné témy

Reklama