Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Noví baristi v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine  

Autor: Noví baristi v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine  
Foto: Noví baristi v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine  
Uverejnené: 10. január 2019

Žiaci študijného odboru hotelová akadémia sa v dňoch 20. a 21. decembra 2018 zúčastnili baristického kurzu, ktorý v priestoroch Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine viedol známy český barista pán Michal Křižka z Českej republiky.

V jeho úvode sa oboznámili s pestovaním  kávy,  jej zberom, čistením a pražením. Rozšírili si znalosti o kávach Arabike a Robuste, oboznámili sa s novými pojmami ako „portafilter“ „tamper“ „distributor“, „dosage“ a s aktuálnymi postupmi prípravy pravého espressa.

 

 

V praktickej časti mali možnosť naučiť sa posudzovať vôňu,  chuť a farbu jednotlivých druhov káv, nastavovať na kávovom mlynci hrúbku mletia a vycvičiť sa v príprave výborného espressa, mliečnej peny a cappuccina. Po získaní základných zručností si precvičovali techniku „latte art“, pri ktorej pomocou mliečnej peny vytvárali na káve rôzne obrazce. Darilo sa im skvele. Zo svojich výtvorov mali naozajstnú radosť.

 

Baristický kurz posunul odborné kompetencie žiakov opäť na vyššiu úroveň. Umožnil im nahliadnuť do tajov prípravy aktuálne trendových káv. Zistili, že správnym dodržiavaním technologických postupov budú vedieť ovplyvniť ich chuť, znásobovať ju a tešiť sa so spokojnosti hostí, pre ktorých ich budú pripravovať.

 

 

Mnohých žiakov baristická činnosť podnietila k ďalšiemu  vzdelávaniu sa v oblasti baristiky a tiež k súťaživosti, nakoľko posledné desaťročie sa baristika zaradila medzi najvýznamnejšie súťažné  gastronomické disciplíny, ktoré výrazne oslovujú mladých odborníkov.

 

Po skončení kurzu si žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine od majstra baristu prevzali certifikát, ktorý ich v budúcnosti bude oprávňovať pracovať v kaviarňach a baroch ako špecializovaní zamestnanci, po ktorých je už v súčasnosti dopyt nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

 

[widgetkit id="228" name="3895"]


Reklama

príbuzné témy

Reklama