Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Mladá pretekárka Silvia Koričárová plánuje návrat na motokrosovú trať

Autor: Mladá pretekárka Silvia Koričárová plánuje návrat na motokrosovú trať
Foto: Mladá pretekárka Silvia Koričárová plánuje návrat na motokrosovú trať
Uverejnené: 17. august 2015

Len šestnásťročná motokrosárka Silvia Koričárová z Valče v priebehu minulého roka nielen že presedlala na silnejšiu motorku, ale zajazdila si aj v jednom tíme so Štefanom Svitkom. V seriáli Pohára slovenskej motocyklovej federácie skončila v celkovom hodnotení na výbornej druhej priečke. Nanešťastie dobre rozbehnutá sezóna 2018 pre ňu predčasne skončila, keď utrpela ťažký pád na pretekoch v Slovenskom Pravne. Na jar však plánuje návrat na motokrosovú trať.

Zranenie počas sezóny a dlhá rekonvalescencia

 

Po tom, ako vyhrala prvú jazdu, plánovala na jednom zo skokov predbehnúť poľskú pretekárku. Následkom riskantného manévru bol dvojtýždňový pobyt v nemocnici. Síce si talentovaná jazdkyňa ako zázrakom nič nezlomila, no otras mozgu, krvácanie, pomliaždené pľúca, slezina i pečeň boli nepríjemným sumárom jej komplikovaných zranení. V hlave má síce stále krvnú zrazeninu, ktorú lekári monitorujú. V súčasnosti sa už cíti oveľa lepšie, no začala problémy so zrakom.

 

Po niekoľkomesačnej pauze navštívila motokrosovú trať

 

„Po úraze musí ísť na to Silvia postupne. Zrazeninu má stále v hlave, čo je vážny problém, teraz už nemôže mať žiadnu nehodu. Na Vianoce dostala ako prekvapenie dokonca novú motorku. Mama jej však na pretekoch jazdiť zakázala a zatiaľ s tým nesúhlasí. Uvidíme teda, čo bude, všetko je otvorené,“ rozpráva Silviin otec Roman Koričár, ktorý je zároveň jej tréner a mechanik v jednej osobe.

 

[widgetkit id="248" name="3944a"]

 

Od začiatku roka si plánuje Silvia ľahké tréningy spolu s otcom po všetkých tratiach na Slovensku, no závody musí zatiaľ odložiť. Roman Koričár dodáva: „Kde budú ťažké trate, tam vôbec nepôjdeme. Po úraze je to už rok, čo na pretekoch nejazdila, preto musí zase začať pomaly všetko odznova, aby získala istotu. Boli sme aj na vyšetrení zraku. Silvia sa začala sťažovať, že nevidí dobre do diaľky. Mal som obavy, že to mohol spôsobiť ten úraz.“

 

Problém so zrakom našťastie s pádom z motorky nesúvisel

 

Silvia Koričárová okrem motokrosu rada lyžuje, trénuje v posilňovni, beháva aj pláva. Problém so zrakom sa u nej objavil až po úraze. Spolu s otcom preto navštívila Martinskú očnú kliniku UVEA Mediklinik. Po viacerých vyšetreniach sa spojenie s úrazom napokon nepreukázalo „Vykonali sme vyšetrenie zrakovej ostrosti do diaľky aj do blízka a zistili sme, že u Silvie nastal pri dospievaní bežný problém so zrakom, ktorý v súčasnosti začína trápiť čoraz viac mladých ľudí. Je to krátkozrakosť, ktorá spôsobuje, že ľudia nevidia ostro do diaľky.“ vysvetlila doktorka Iveta Katuščáková.

 

 

Ostrý zrak ale Silvia potrebuje, ako dočasné riešenie preto zvolila okuliare a pri pretekoch musí použiť očné šošovky. Krátkozrakosť sa dá odstrániť iba operáciou. Pri mladých ľuďoch sa bežne nerobí a preto pretekárke odporučili počkať, ako sa jej videnie do diaľky bude vyvíjať postupom veku. „Po osemnástom roku môžeme zvážiť laserovú operáciu, v súčasnosti je to bežný typ rýchlej a bezbolestnej operácie, ktorá pomáha krátkozrakosť odstrániť,“ dodáva Iveta Katuščáková z očnej kliniky UVEA Mediklinik.

 

[widgetkit id="249" name="3944b"]

 

Vysoká motivácia je predpokladom návratu na preteky

 

Spravím všetko pre to, aby sme opäť jazdili. Na Majstrovstvá Slovenska v máji možno ani nepôjdeme, to ešte musím zvážiť. Ja sa bojím najviac toho, že keď sa Silvia bude držať tesne za súperkami, tak sa zasa môže voľačo stať. Musím hlavne vidieť, že to má pod kontrolou a že rozmýšľa. Ona na ostatné dievčatá určite má, ale nemôže ich za rok pauzy porážať všetky,“ zamýšľa sa otec a následne dopĺňa: „Zo začiatku Silviu nikto nepoznal, nikto sa s ňou nechcel ani len rozprávať. Potom sme prišli na preteky, všetkých predbehla a išli sme domov. Kedysi, keď Silvia volala ostatné dievčatá trénovať, tak nikto neprišiel. Teraz sa to všetko otočilo, a dievčatá volajú Silviu na tréningy, aby sa čosi naučili.“

 

 

V kategórii žien je v súčasnosti Silvia Koričárová najmladšou pretekárkou na Slovensku a zároveň sa stala vicemajsterkou Pohára slovenskej motocyklovej federácie, ktorého sa zúčastňuje slovenská motokrosová špička. O celkové prvenstvo ju v roku 2018 v Trenčíne pripravila smola, keď jej v prvej jazde vypovedala poslušnosť motorka. Nemohla tak nastúpiť ani na druhú jazdu a v ďalších kolách pohára sa jej už stratu na čelo celkového poradia nepodarilo úplne zmazať.

 

 

Počas krátkej minuloročnej sezóny stihla Silvia okrem druhého miesta v Slovenskom pohári získať mnohé ďalšie ocenenia. Najvýznamnejším je prvé miesto na Wintercroos Brezno, Enduro Cup stred Trenčín a SCRUB MX LADIES Slovenské Pravno, a tiež tretie miesto na Budovec Cup Brezno.


Reklama

príbuzné témy

Reklama