Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Koncert v Turčianskej galérii: Odkaz Ing. Alberta Urbana a úspech Pavla Praženicu

Autor: Koncert v Turčianskej galérii: Odkaz Ing. Alberta Urbana a úspech Pavla Praženicu
Foto: Koncert v Turčianskej galérii: Odkaz Ing. Alberta Urbana a úspech Pavla Praženicu
Uverejnené: 05. november 2018

Už prvý koncertný večer potvrdil, že projekt Odkazy je o veľkých osobnostiach. Osobnosť Ing. Alberta Urbana mala v prvej polovici 20. storočia veľký nielen martinský, ale i celoslovenský význam.

Zveľaďovanie živnostníctva na Slovensku, šírenie osvety v podnikaní, vydávanie odborných publikácií, podpora cestovného ruchu v Turci, zakladanie a členstvo v spolkoch Rotary Klub v Marine, Klub čs. turistov v Martine a vznik turistickej chaty na Martinských holiach, to je hmatateľný odkaz pre vtedajší Turčiansky svätý Martin, ktorý sa stal na skoro dve desaťročia domovom pre Ing. Alberta Urbana. Dnes prostredníctvom Odkazov môžeme obdivovať a ctiť si pokrokové myslenie a zmysluplné činy Alberta Urbana a ďalších ľudí či miľníkov, ktoré sa zapísali do spoločných Česko-slovenských dejín.

 

 

O tom, že patrí taktiež medzi mladé, výrazné osobnosti interpretačného umenia presvedčil počas koncertu dňa 21. marca 2019 v Turčianskej galérii v Martine martinské publikum česko-slovenský klavirista žijúci v Prahe, Pavol Praženica. V jeho pútavom prevedení si poslucháči mohli vypočuť Sonátu C dur op.2 č.3 Ludwiga van Beethovena, Polku g moll, op.8 č.2 a výber z klavírneho cyklu Sny Bedřicha Smetanu, Romanca Fis dur, op. 28 č. 2 a Allegro h moll, op. 8 Roberta Schumanna a Uhorskú rapsódiu č. 2 cis moll Franza Liszta. Po koncerte vo foyeri Turčianskej galérie bola pripravená panelová výstava o Albertovi Urbanovi a recepcia, ktorú kvalitným vínom podporila Vinotéka Sommelier Martin. Projekt Odkazy bude pokračovať ďalším koncertným večerom, ktorý sa uskutoční v máji 2019.

 

 

Hlavným organizátorom projektu je Združenie turčianskych muzikantov a spoluorganizátorom je Štúdio Pivnica. Garantom je koncertná umelkyňa, klaviristka doc. Marta Vašková a projekt sa uskutoční v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine - Múzeom kultúry Čechov na Slovensku, Turčianskou galériou v Martine a je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.


Reklama

príbuzné témy

Reklama