Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Mobilná aplikácia TrashOut: Dostaňme pod kontrolu nelegálne skládky v Turci

Autor: Mobilná aplikácia TrashOut: Dostaňme pod kontrolu nelegálne skládky v Turci
Foto: Mobilná aplikácia TrashOut: Dostaňme pod kontrolu nelegálne skládky v Turci
Uverejnené: 24. apríl 2019

Projekt TrashOut vznikol v roku 2012 s víziou upratať Slovensko. Postupne sa rozšíril do iných krajín a do dnes bolo cez aplikáciu nahlásených viac ako 42 000 čiernych skládok vo viac ako 100 krajinách sveta. Mobilnú aplikáciu si stiahlo viac ako 100 tisíc používateľov. Práve vďaka rozšíreniu TrashOut do celého sveta sa jej autori rozhodli dorobiť nové funkcionality, ktoré prispejú k čistejšej a udržateľnej planéte pre všetkých.

Predstavte si, že kráčate v lese a nájdete veľkú hromadu odpadkov. To sa vám samozrejme nepáči, ale čo môžete urobiť? Komu zavoláte? Ako opíšeme obsah a veľkosť skládky? A najťažšia časť, ako vysvetlíte, kde sa skládka nachádza? TrashOut rieši práve tento problém. Dovoľuje hocikomu rýchlo a jednoducho nahlásiť skládku cez mobilnú aplikáciu a následne poskytuje informácie občanom, mimovládnym organizáciám a obciam, aby mohli efektívnejšie zorganizovať odpratanie nahlásenej skládky.

 

 

Aký je teda postup?

 

Hocikto môže nahlásiť čiernu skládku prostredníctvom mobilnej aplikácie TrashOut. Urobí fotku, veľmi jednoducho vyberie veľkosť skládky pomocou ikoniek, vyberie obsah skládky podľa typu odpadu a aplikácia automaticky pridá GPS súradnice. Táto skládka je týmto nahlásená, čo znamená, že je v systéme TrashOut. K dátumu uverejnenia článku ( 24. apríl 2019 ) bolo v Turci pomocou aplikácie nahlásených celkom 188 skládok, z toho 108 priamo v Martine. Vyčistených je však len 7%.

 

[widgetkit id="252" name="3979"]

 

Nahlásených skládok pribúda, no nie vždy sú vyčistené

 

Proaktívni občania, environmentálne organizácie a obce sa môžu prihlásiť na odber pravidelných e-mailových upozornení na zmeny v konkrétnej oblasti, ktorú sa rozhodnú sledovať. Môžete si vybrať, či vás zaujíma časť mesta, vaša dedina alebo celá krajina. Raz za deň, týždeň alebo mesiac podľa výberu dostanú všetci ľudia a organizácie e-mail so všetkými novo nahlásenými skládkami, aktualizovanými skládkami a vyčistenými skládkami v oblasti, ktorá ich zaujíma. Napríklad si nastavíte, že sledujete Banskú Bystricu raz za mesiac. Raz za mesiac vám príde email v ktorom budú fotky skládok a ich adresy. Teraz všetky subjekty sledujúce danú oblasť vedia o aktuálnom stave a môžu konať na základe týchto informácií. Čím viac ľudí a organizácií vie o tomto probléme a o konkrétnych skládkach, tým rýchlejšie sa nimi bude niekto zaoberať a budú odpratané.

 

Kto vyčistí nahlásené skládky?

 

Obec alebo nezisková organizácia, či aktívny občan sa rozhodne zorganizovať vyčistenie skládky. Organizátori vďaka TrashOut vedia presne kde sa skládka nachádza, čo je jej obsahom a vedia sa teda pripraviť lepšie. Vedia, či potrebujú objednať veľký kontajner, koľko ľudí potrebujú na odpratanie, či tam je nebezpečný odpad a iné. Priamo z aplikácie môžu zorganizovať čistiace podujatie, označiť ktoré skládky budú čistené, vyplniť údaje o tom, čo už majú a čo majú priniesť účastníci. Pokiaľ takéto podujatie existuje, používatelia ho uvidia priamo v mobilnej aplikácii odkiaľ sa môžu na podujatie pridať.

 

Čo sa deje po vyčistení skládky?

 

Ľudia a organizácie s nastavenými pravidelnými upozorneniami dostanú informáciu, že skládka bola vyčistená. Užívatelia, ktorí túto skládku nahlásili alebo aktualizovali uvidia jej nový status aj v mobilnej aplikácii v sekcii nedávne aktivity a zároveň dostanú push notifikáciu. "Týmto spôsobom sledujeme problematické oblasti, poskytujeme údaje o obsahu a aktuálnom stave skládok a evidujeme ich počet a pomer vyčistených a nevyčistených skládok. Tieto údaje a vizualizácia pomáhajú miestnym samosprávam preukázať, že robia svoju prácu dobre, mimovládnym organizáciám pôsobiacim v oblasti životného prostredia môžu napomôcť získať finančnú alebo inú podporu na svoju činnosť a médiá môžu získať informácie o lokálnom dianí," uvádzajú autori aplikácie na svojom blogu. 

 

Viete, koľko skládok je vo vašom susedstve? Viete, ako môžete prispieť k uprataniu svojho okolia? Pozrite si štatistiky v aplikácii TrashOut, mapu skládok alebo organizujte čistiacu akciu. Web projektu TrashOut, na ktorom nájdete aj aplikáciu na stiahnutie: https://www.trashout.ngo/sk/home


Reklama

príbuzné témy

Reklama