Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Noc múzeí: program Slovenskej národnej knižnice

Autor: Noc múzeí: program Slovenskej národnej knižnice
Foto: Noc múzeí: program Slovenskej národnej knižnice

Strávte 18. mája 2019 noc v Literárnom múzeu Slovenskej národnej knižnice. Na konci pešej zóny, v našej historickej budove z konca 19. storočia, v sobotu po zotmení svetlá nezhasnú. Spolu s našimi lektorkami sa až do 22 hodiny budete môcť vydať na tajomnú výpravu až do obdobia, kedy naši prapredkovia začali používať  "praslovenčinu".

Na fragmentoch z 8. storočia si budete môcť overiť svoje znalosti zo staroslovienskeho jazyka :-) Alebo sa aspoň presvedčíte, že písanie v tomto období vôbec nebolo také jednoduché ako dnes, a že taký pisár sa celkom slušne unavil, kým z tých mašličiek, paličiek a sľučiek zostavil list.

 

Stopy písma vás zavedú aj do stredoveku - viete, že v Literárnom múzeu SNK je verná kópia stola, za ktorým sedávali stovky či tisícky stredovekých mníchov a poctivo (samozrejme, stredovekými písacími potrebami), sediac na tvrdých drevených stoličkách prepisovali celé desaťročia písmenko po písmenku, stránku po stránke a knihu po knihe a to od rána až do zotmenia? Tak sa totiž množili knihy predtým, ako Johan Gutenberg zdokonalil kníhtlačiarensky stroj a kniha sa stala všeobecne dostupnou aj chudobnejším vrstvám.

 

Zatiaľ čo technické pomôcky zdokonaľovali písmo, samotný jazyk formovali najmä literárne činné osoby a neskôr aj spisovatelia. Spomienky na najvýznamnejších z nich, a to od stredoveku až po súčasnosť tvoria podstatu Literárneho múzea SNK. Ale nielen to - stála múzejná expozícia vás jednoducho prevedie storočiami vývoja našej literatúry. Uvidíte faksimile a originály významných písomností, ktoré dokumentujú náboženskú, administratívno-právnu a literárnu tvorbu na našom území od Veľkej Moravy až po I. svetovú vojnu. Dopĺňajú ich originálne diela slovenských umelcov a atmosféru dokresľuje historický nábytok a osobné predmety autorov - napríklad orlie pero Jozefa Miloslava Hurbana, písacie potreby Boženy Slančíkovej Timravy či okuliare, ktoré nosil baťko Škultéty.

 

Tešíme sa na vás v sobotu, 18. mája 2019, od 16.00 h do 22.00 h  hodiny v Literárnom múzeu SNK na pešej zóne! Vstup je voľný!


Reklama

príbuzné témy

Reklama