Noc múzeí a galérií v Žilinskom kraji: Netradičné večerné prehliadky v múzeách a galériách

Autor: Noc múzeí a galérií v Žilinskom kraji: Netradičné večerné prehliadky v múzeách a galériách
Foto: Noc múzeí a galérií v Žilinskom kraji: Netradičné večerné prehliadky v múzeách a galériách
Uverejnené: 05. máj 2015

Do Noci múzeí a galérií sa opäť zapoja i kultúrne zariadenia v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. V sobotu 18. mája nechajú svoje brány otvorené až do neskorých večerných hodín a odhalia miesta, ktoré sú pred zrakmi verejnosti počas roka väčšinou ukryté.

Noc múzeí a galérií je obľúbené celoeurópske podujatie. V tento deň budú župné inštitúcie otvorené dlhšie a návštevníkov lákajú na zvýhodnené vstupné či dokonca vstupy zadarmo. ,,V rámci podujatia chceme návštevníkom prezentovať naše kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a najmä ochrany. Aktivity našich zariadení sú v tento deň netypické, aby oslovili aj tú časť publika, ktorá bežne do múzeí a galérií nechodí. Otvárajú verejnosti svoje „skryté“ komnaty a odkrývajú tajomstvá zo zákulisia kultúrnych inštitúcií. Verejnosť aj prostredníctvom takto získaných poznatkov ľahšie pochopí význam múzeí a galérií pri ochrane kultúrneho dedičstva,“ uviedol riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada.

 

V sobotu 18. mája si budú môcť návštevníci pozrieť expozície na Oravskom hrade a previezť sa Oravskou lesnou železnicou s 50 % zľavou. Zvýhodnené vstupné do všetkých svojich expozícií bude i v Považskom múzeu v Žiline - základné vstupné bude zľavnené na polovicu, deti, študenti a dôchodcovia budú mať vstup zadarmo. Bezplatný vstup v tento deň umožnia aj  župné galérie – Považská, Kysucká, Oravská a Liptovská. Výstavné priestory sprístupní do večerných hodín aj Turčianska galéria za vstupné 1 euro.

 

Na hrade Strečno bude v čase od 20. do 23. hodiny špeciálna večerná prehliadka. Pre návštevníkov sú pripravené informácie zo zákulisia hradu, dozvedia sa najvtipnejšie brepty či otázky návštevníkov. Romantické sledovanie nočnej oblohy z hradných múrov zabezpečí Krajská hvezdáreň v Žiline.

 

Nočnú prehliadku s lampášom môžete zažiť v Skanzene vo Vychylovke v čase od 21. hodiny. Vstup do skanzenu bude od 18.00 bezplatný.

 

Na svoje si prídu aj návštevníci župných galérií. Kým Považská galéria umenia v Žiline umožní návštevníkom nahliadnuť do útrob Ciachovne, Turčianska galéria v Martine v tento deň slávnostne odhalí zreštaurované dielo Zima od Milana Paštéku. Komentované výstavy s Robom Kočanom a Stanom Lajdom pripravila Oravská galéria v Dolnom Kubíne. Tvorivé a edukačné aktivity vhodné i pre rodiny s deťmi zas potešia návštevníkov Liptovskej galérie P. M. Bohúňa. Výnimočne v sobotu odomkne brány svojho kaštieľa aj Kysucká galéria v Oščadnici, kde si môžete pozrieť stálu expozíciu venovanú Františkovi Hüblovi.

 

Prehľad podujatí v zariadeniach Žilinského samosprávneho kraja v sobotu 18. mája

 

  • Oravská galéria v Dolnom Kubíne - zábavné aktivity pre malých i veľkých návštevníkov výstavy Roba Kočana; individuálna prehliadka stálych expozícií a výstav v Župnom dome; Leonardova posledná večera –rekonštrukcia očami Stana Lajdu –komentovaná výstava autorom. Otvorená do 20.00 hod.

 

  • Kysucká galéria v Oščadnici- vstup do galérie je počas piatku a soboty pre všetkých návštevníkov bezplatný. V sobotu je galéria otvorená od 12.30 do 16. 30 hod.

 

  • Turčianska galéria v Martine - programy pre deti a mládež, dospelých i seniorov. Tvorivé dielne, divadlo, hudba, prehliadka galérie. Podujatie od 16.00 do 22.00 hod.

 

  • Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši- edukačné a tvorivé aktivity, ktoré budú prispôsobené aktuálnym výstavám v galérii. Podujatie je vhodné pre rodiny s deťmi. Vstup zdarma. Posledný vstup o 22.00 hod.

 

  • Považská galéria umenia v Žiline- možnosť nahliadnuť do útrob Ciachovne, spoznať jej minulosť, vrstvy zmien a udalostí, ktoré ju poznačili. Návštevníci budú môcť prispieť do príbehu Ciachovne svojou kresbou, či maľbou na jej steny. Podujatie bude v čase od 13.00 – 22.00 hod.

 

  • Kysucké múzeum v Čadci- Skanzen bude otvorený až do 22.00 hod. s tým, že od 18.00 hod. bude vstup voľný. O 18.00 hod., 19.00 hod., 20.00 hod. večerné jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici - vstupné  je 5 € dospelí, deti, študenti, dôchodcovia a ZŤP 2,50 €

 

  • Považské múzeum v Žiline- špeciálna večerná prehliadka hradu Strečno a pozorovanie nočnej oblohy v spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline. Otvorená bude aj Stredoveká dedina Paseka. Podujatie bude v čase od 20.00 – 23.00.

 

  • Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne- pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí si budú môcť návštevníci pozrieť expozície na Oravskom hrade a Oravskej lesnej železnici  s 50 % zľavou na vstupnom.

 

  • Liptovské múzeum v Ružomberku - netradičná večerná prehliadka, počas ktorej bližšie spoznáte jedného zo zakladateľov Liptovského múzea Júliusa Kürtiho. Ten svojich návštevníkov prevedie dejinami múzea, ukáže jeho pôvodné priestory a aj najstaršie expozície múzea. Liptovské múzeum bude otvorené v čase od 18.00 do 22.00 hod., vstup na večernú prehliadku bude každú pol hodinu.

Reklama

príbuzné témy

Reklama