Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Stretnutie absolventov po 50-tich rokoch

Autor: Stretnutie absolventov po 50-tich rokoch
Foto: Stretnutie absolventov po 50-tich rokoch
Uverejnené: 18. január 2019

V Základnej škole v Beniciach sa po 50-tich rokoch stretli absolventi školy, bývalí deviataci, ktorí základnú školu ukončili v školskom roku 1968/1969. Stretnutím sa pokúsili naplniť myšlienku Thomasa Largeho: „Duch priateľstva bol zoslaný medzi ľudí, aby sa im žilo o čosi lepšie. Je len na ľuďoch, aby ho dokázali nájsť a nájsť tak cestu k sebe.“

Sobota, 11.5.2019, bol pre mnohých z nich veľmi výnimočný deň. Spolužiaci sa stretli  opäť po mnohých rokoch aj so svojimi pedagógmi, atmosféra bola veľmi srdečná, plná milých slov, úsmevov a vrúcnych objatí. Viacerí z nich sa stretli po mnohých rokoch len prvýkrát a hneď sa ani všetci nespoznali. Po krátkej chvíli už ale všetci spolu veselo a družne spomínali na všetky šibalstvá zo školských lavíc... Aj keď pribudol šedivý vlas a niekoľko vrások na tvári, zvítanie bolo dojemné, srdečné a sem tam sa objavila aj slzička.

 

 

Máloktorá udalosť, či pozvanie na stretnutie, nás dokáže vytrhnúť zo zabehnutých každodenných stereotypov. Viac ako tri  desiatky ľudí, ktorých pred päťdesiatimi rokmi spájali školské lavice jednej triedy v sebe našli silu a chuť na stretnutie. V deviatom ročníku, v školskom roku 1968/69, skončilo v dvoch triedach, IX. A a IX. B, spolu 70 žiakov. Na stretnutie prišlo 33 bývalých spolužiakov, žiaľ, 12 absolventi sa ho už nedožili a ostatným účasť neumožnil zdravotný stav, či iné dôvody. Na stretávke sa zúčastnili aj niektorí bývalí učitelia školy: Dagmar Seibertová a Elena Pakánová.

 

 

Nezabudnuteľná chvíľa stretnutia pred budovou školy plná emócií, úprimnosti a radosti zo stretnutia so spolužiakmi z mladosti, bola poznačená zoznamovaním a nostalgiou, nakoľko časový odstup predsa poznačil uchované predstavy zo školských lavíc. Po prvotnom zvítaní pred budovou školy, si všetci spoločne pozreli dnešnú školu, svoje bývalé triedy, kde ich privítala pani Božena Bíziková.

 

 

Nasledovala spoločná fotografia pred školou a uvítanie v školskej jedálni, kde sa všetkým prihovorila pani Janka Bellová. Vo svojom príhovore privítala všetkých prítomných na pôde školy a triedy, kde prežili mladosť a chvíle povinností, veselých príhod a neopakovateľných zážitkov. Jej príhovor bol plný spomienok, ktoré patrili spolužiakom, žijúcim aj nežijúcim učiteľom, aj tým, ktorí sa stretnutia nemohli zúčastniť. Minútou ticha si uctili pamiatku nežijúcich.

 

 

Nasledoval slávnostný obed v rámci ktorého a hlavne po ňom sa rozprúdila družná debata. A veru bolo o čom sa rozprávať. „Kde teraz bývaš?“ „S kým žiješ?“ „Koľko máš detí a vnúčat?“ „Ako si na tom zdravotne?“ „Ako tráviš voľný čas?“ Spomínanie učiteľov a žiakov bolo plné otázok a odpovedí, smiechu a dobrej nálady.

 

 

Bola to jedinečná akcia, pri ktorej spolužiaci strávili príjemné popoludnie a oživenie spomienok na detstvo a mladosť. Materiálne veci sa dajú zničiť, stratiť ale spomienky vždy ostanú. Poďakovanie za skvelú organizáciu patrí Tatiane Ťažkej, Božene Bízikovej a Janke Bellovej.


Reklama

príbuzné témy

Reklama