Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

GGB Slovakia: Tím z údržby navrhol časť automatickej linky

Autor: GGB Slovakia: Tím z údržby navrhol časť automatickej linky
Foto: GGB Slovakia: Tím z údržby navrhol časť automatickej linky
Uverejnené: 03. september 2015

Automatizácia, moderné stroje alebo nové postupy – každá priemyselná spoločnosť postupne zavádza technológie, ktoré zvyšujú efektivitu práce a bezpečnosť na pracovisku. Podobne tomu bolo aj v prípade zostrojenia nového manipulátora, ktorý mal nahradiť existujúcu časť linky na prípravu kaše vo výrobe ložísk v spoločnosti GGB Slovakia. Nové zariadenie navrhli a zostrojili samotní pracovníci údržby.

Neustále zlepšovanie je hlavným cieľom spoločnosti GGB Slovakia, ktorá sa dlhodobo zaujíma o to aby všetci zamestnanci pracovali v bezpečnom prostredí alebo všetky riziká, ktoré sú v pracovnom procese boli odstránené. Samotné zavedenie automatickej linky tak prispelo k vysokej miere k bezpečnosti na pracovisku. Operátori, ktorí pracovali v tejto časti výroby, už nemusia vykonávať dookola tie isté úkony, bola to pre nich opakovaná záťaž a rovnako to malo negatívny vplyv na ich zdravie - naberanie kaše ručne spôsobovalo vyššiu prašnosť a museli používať respirátory.

 

 

„Dostali sme jednoduché zadanie – navrhnúť technológiu, respektíve vyriešiť proces, akým sa doterajšie manuálne naberanie kaše na linke výroby ložísk bude dať zautomatizovať. Na príprave zariadenia sme pracovali v rámci tímu s tromi kolegami a od nápadu až po samotnú realizáciu nám to trvalo približne jeden rok,“ hovoria členovia tímu údržby.

 

„Technológia však nie je úplne nová, vyvinula ju sesterská spoločnosť vo Francúzskom Annecy, no vzhľadom na to, že k nej nebola spracovaná podrobná technická dokumentácia, pripravil náš tím len na základe fotiek vlastný návrh,“ doplnil mechanik strojných zariadení Marián Kubačka. Každé automatizované zariadenie musí spĺňať určité požiadavky na bezpečnosť, potrebuje mať vlastný softvér a rovnako sú dôležité aj jeho rozmery. Vysvetľuje mechanik na údržbe strojov a zariadení Patrik Turček: „Fotografie by nám na zhotovenie stroja nestačili, človek musí mať odborné vedomosti, prax a zručnosť, aby dokázal navrhnúť a vyvinúť zariadenie tohto druhu. Každý z nás mal nejaký nápad a spoločne sme dokázali pripraviť funkčný koncept, ktorý sme následne testovali.“

 

 

Zlepšenie pracovných podmienok je pre zamestnancov kľúčové. V prípade manuálnych úkonov sa aj ten najodolnejší pracovník po pätnástich či dvadsiatich rokoch cíti vyčerpaný a môže mať aj poškodené zdravie. „Vážim si kolegov, že sa im tento projekt podaril. Ľudia, ktorí s danou linkou pracujú sa teraz cítia oveľa lepšie a osobne to vnímam aj ako veľký prínos pre GGB Slovakia, pretože to potvrdzuje, že sme jeden tím a záleží nám na tom, aby sme sa spoločne posúvali dopredu,“ dodáva Róbert Ramič, expert na bezpečnosť a ochranu životného prostredia.


Reklama

príbuzné témy

Reklama