Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Sociálni inovátori z Obchodnej akadémie Martin na 2. mieste Social Innovation Relay

Autor: Sociálni inovátori z Obchodnej akadémie Martin na 2. mieste Social Innovation Relay
Foto: Sociálni inovátori z Obchodnej akadémie Martin na 2. mieste Social Innovation Relay
Uverejnené: 20. júl 2018

Rok 2019 bol úspešný pre tím žiakov Obchodnej akadémie v Martine s názvom Khetano Drom na celonárodnom kole súťaže Social Innovation Relay, ktorá je zameraná na sociálne inovácie v podnikaní. Súťaž organizuje JA Slovensko, n. o.

Prvotný nápad vznikol pri príprave súťaže Vitajte v našom regióne, kde členovia tímu Vanesa Ilgová, Tomáš Zavarský a Veronika Balážová vypracovali jednoduchý podnikateľský nápad pre sociálnu inováciu. Inovácia sa týkala kultúrno-sociálneho projektu, ktorého úlohou bolo poukázať na marginalizované skupiny obyvateľstva, konkrétne rómske deti z Komunitného centra na Bambuskách v Martine a navrhnúť systém spolupráce s kultúrnymi inštitúciami a podnikateľskými subjekty na vyriešení problému. Tento projekt bol pre širokú verejnosť prezentovaný na súťaži Vitajte v našom regióne a ďalej rozpracovaný do rozvinutého podnikateľského nápadu.

 

Cesta k  druhému miestu bola náročná, najprv sme absolvovali webináre na tému Sociálne podnikanie, kde sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií," hovorí Vanesa Ilgová, Tomáš Zavarský doplnil ďalšie informácie: „Zaregistrovali sme sa na platformu SIR ako tím Khetano Drom a vypracovali sme testové otázky. Následne sme rozpracovali jednoduchú verziu nášho nápadu.

 

 

Na súťaž Social Innovation Relay sa postupne prihlasovali tímy z celého Slovenska a celkový počet zaregistrovaných tímov bolo približne 250,“ spomína Veronika Balážová „naozaj veľa, ale to sme ešte nevedeli čo nás čaká. Z 250 tímov vyberala odborná porota 20 do užšieho finále. A vôbec  nás nenapadlo, že sa dopracujeme do TOP 20 tímov.

 

 

Postupu sme sa veľmi potešili,“ zanietene rozpráva Tomáš Zavarský, „avšak mali sme pred sebou zložitú úlohu, ktorou bolo vypracovať rozšírený podnikateľský zámer, tzv. biznis model CANVAS, kde sme dopodrobna rozpracovali napr. cieľové skupiny na ktoré sa zameriava náš projekt, príležitosti, spôsoby riešenia problémov, ťažiskové hodnoty a podobne. Bolo to dosť náročné.

 

 

Vanesa Ilgová s úsmevom konštatuje: „A to sme neverili, keď nám pani profesorka Tokarčíková oznámila, že postupujeme do TOP 10 tímov a 15. mája 2019 bude celonárodné finále.“ Žiaci sa museli za niekoľko dní pripraviť na obhajobu svojho projektu, pripraviť prezentáciu a prichystať sa na otázky odbornej poroty.

 

 

V Bratislave bolo prezentovaných 10 skvelých nápadov a sociálnych inovácií. Každý tím mal striktne stanovený čas 4 minúty na prezentáciu a taký istý čas dávala odborná porota pozostávajúca z odborníkov z podnikateľskej, finančnej ale aj sociálnej oblasti otázky, na ktoré museli žiaci pohotovo, odborne a hlavne zaujímavo odpovedať. Po vypočutí všetkých prezentácií sa odborná porota poradila a vyhlásila tri miesta, medzi ktorými druhé miesto patrilo práve žiakom Obchodnej akadémie v Martine. Blahoželáme k úspechu a veríme že Veronika, Vanesa a Tomáš budú inšpiráciou pre svojich mladších spolužiakov ako sa nielen teoreticky vzdelávať ale využiť svoje vedomosti v praxi.


Reklama

príbuzné témy

Reklama