Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

V martinskej nemocnici vykonali unikátnu operáciu

Autor: V martinskej nemocnici vykonali unikátnu operáciu
Foto: V martinskej nemocnici vykonali unikátnu operáciu
Uverejnené: 16. august 2019

Univerzitná nemocnica Martin je v súčasnosti jediným medicínskym pracoviskom na Slovensku, ktoré umožňuje ženám s vrastenou placentou do maternice poskytnúť liečbu, ktorá ich uchráni pred odstránením maternice a ponecháva im tak možnosť v budúcnosti opäť otehotnieť.

Lenka (30) je druhou pacientkou UNM, ktorá vďaka tejto unikátnej liečbe porodila zdravé dievčatko Karolínku a neprišla o maternicu. V jej prípade šlo o patologické spojenie medzi placentou a maternicou, tzv. placenta increta. Takéto stavy sa počas pôrodu častokrát končili odstránením maternice, nakoľko dochádzalo k tak masívnemu krvácaniu, že život pacientky bol v ohrození.

 

Vďaka unikátnej metóde a spolupráci dvoch kliník Univerzitnej nemocnice Martin sa podarilo pacientke maternicu zachrániť. V podmienkach slovenského zdravotníctva sa jedná o veľmi špecifický zákrok, ktorý sa u nás bežne nevykonáva. Lekári Gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNM mali pacientku pod dohľadom od 27. týždňa tehotenstva, odkedy jej bolo vrastenie placenty do maternice diagnostikované.

 

V 32. týždni sme pacientku prijali na kliniku a snažili sme sa udržať tehotnosť až do štádia, kedy bude mať dieťatko najlepšie podmienky na postnatálny vývin. Podarilo sa nám to do 36. týždňa. Následne sme naplánovali cisársky rez, predtým sme sa však s pomocou kolegov z rádiologickej kliniky pripravili na výkon, ktorý mal zachrániť maternicu počas operácie,“ priblížil priebeh liečebného postupu prof. MUDr. Pavol Žúbor, PhD., DrSc., MBA, prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNM.

 

 

Úlohou rádiológov bolo pomocou špeciálnej techniky „krátkodobo upchať“ krvný prietok v cievach maternice. Do oblasti panvových tepien sme pacientke zaviedli balónikové katétre, ktoré sa po vybratí dieťatka z maternice nafúknu a tým dočasne zastavia prietok krvi v tepnách panvy a maternice,“ uviedol prednosta Rádiologickej kliniky UNM doc. MUDr. Kamil Zeleňák, PhD. Pôrodník potom špeciálnymi operačnými technikami odstránil chorobne uchytenú placentu od stien maternice a súčasne použil špeciálne maternicu sťahujúce stehy na jej zošitie a zamedzenie masívneho krvácania.

 

 

Z pôrodnej sály bola pacientka prevezená späť na pracovisko rádiologickej kliniky, kde odborníci vykonali embolizáciu. Pomocou angiografu špeciálnym materiálom - galasponom uzavreli maternicové tepny. „Takouto špeciálnou metódou, ktorá je možná vďaka multi-odborovej spolupráci gynekológov, rádiológov a anestéziológov dnes vieme ženy zachrániť od straty maternice a dávame im do budúcnosti možnosť na ďalšie tehotenstvá. Tento unikátny prístup predstavuje nádej pre pacientky, ktoré toto ochorenie postihuje už v mladom veku,“ povedal prof. MUDr Pavol Žúbor, PhD., DrSc., MBA.

 

 

Celý operačný proces prebehol bez komplikácii, pooperačný priebeh u pacientky bol podľa lekárov fyziologicky a úplne primeraný. „Ja som nesmierne vďačná všetkým lekárom martinskej nemocnice. Iba vďaka nim sa môžem v budúcnosti rozhodnúť, či chcem opäť otehotnieť,“ povedala šťastná maminka Lenka, ktorá sa mamou stala po druhý raz.

 

 

Prípadov patologického spojenia placenty s maternicou pribúda, za posledných 50 rokov až 10-násobne

 

Kým v minulosti bolo toto číslo menšie, v súčasnosti predstavuje 1 pôrod z 500 až 550. V najhorších prípadoch hrozí, že placenta maternicu úplne prerastie a výrazne ohrozí zdravie ženy aj vyvíjajúceho sa plodu. Pri nediagnostikovaných prípadoch môže dôjsť až k prasknutiu maternice a ku krvácaniu do brušnej dutiny, ktoré ohrozuje život matky aj dieťaťa.

 

"Na vcestnú placentu sme dokázali prísť, ale na poruchu invázie placenty do svaloviny maternice sa žiaľ v mnohých prípadoch nemyslelo a neprišli sme na to. Dnes už týmto prípadom venujeme oveľa väčšiu pozornosť a v prípade akejkoľvek suspície a pri najmenšom podozrení sa snažíme centralizovať tieto pacientky a pri perinatologických analýzach informujeme všetkých primárov alebo prednostov kliník, aby takéto pacientky posielali do centier, ktoré vedia tieto výkony robiť a pomôžu zachrániť maternicu," dodal prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNM.


Reklama

príbuzné témy

Reklama