Ukončenie turistickej sezóny na Hrade Sklabiňa

Autor: Ukončenie turistickej sezóny na Hrade Sklabiňa
Foto: Ukončenie turistickej sezóny na Hrade Sklabiňa
Uverejnené: 17. október 2019

Občianske združenie Donjon, ktoré si tento rok pripomenulo 20. výročie svojho vzniku, pripravilo pútavý program na sobotu 12.10.2019 s názvom „Ukončenie turistickej sezóny“.

Počas programu bola návštevníkom predstavená „voziareň“, ktorá bola dobudovaná  v rámci dostavby II. etapy stavby budovy predhradia. Odznela aj prednáška v podaní historika zo šurianskeho múzea, RNDr. Miroslava Eliáša pri príležitosti 530. narodenia Františka I. Révaya a zo života na panstve.

 

Zaujímavým bodom programu bola komentovaná prehliadka hradu

 

Po ruinách hradu návštevníkov sprevádzal dlhoročný predseda OZ Donjon, Michal Svateník, ktorý podrobne a s nadšením rozprával o bohatej histórii hradu. Návštevníci si mohli prezrieť aj expozíciu Múzea hradu Sklabiňa, ktoré bolo zriadené ako súkromné múzeum v roku 2006. Je umiestnené v budove delostreleckého opevnenia, ktoré toto združenie od roku 2000 svojpomocne rekonštruuje.

 

 

Pri príležitosti každej akcie organizovanej v predhradí, aj počas tejto akcie, čakalo na návštevníkov prekvapenie v podobe nových informačných panelov, obrazov vlastníkov hradu ako aj zväčšenina poštovej známky z emisie pri príležitosti 1. výročia Slovenského národného povstania. Na známke je vyobrazenie hradnej zrúcaniny.

 

 

Sprievodný program sa zameral na prezentáciu prírodných mydiel vyrábaných z kozieho mlieka. Reč je o mydle výnimočných vlastností určené pre všetkých, od bežného umývania až po podpornú liečbu kožných problémov. O dobrú náladu sa postarala Gajdošská ľudová hudba Dulickí pastieri. Pre hladošov bolo pripravené niečo pod zub a pre smädných aj osvieženie.


Reklama

príbuzné témy

Reklama