Výstavba atletického štadióna v Martine začína

Autor: Výstavba atletického štadióna v Martine začína
Foto: Výstavba atletického štadióna v Martine začína
Uverejnené: 19. november 2019

19.11.2019, Žilina – Žilinský samosprávny kraj začína s výstavbou atletického oválu v Martine. Dnes (19.11.2019) uzavrel zmluvu so zhotoviteľom, ktorý vzišiel z verejnej súťaže. Práce by mali byť ukončené do 12 mesiacov a stáť budú viac ako 2-milióny eur.

Zázemie pre atletický ovál poskytla Spojená škola v Martine. Bude spĺňať všetky štandardy na súťaže podľa medzinárodných predpisov. Nachádzať sa na ňom budú aj ostatné prvky pre atletické disciplíny, napríklad doskočisko pre skok do diaľky, hod guľou, či beh cez prekážky. ,,Výstavba atletického oválu v blízkosti centra mesta dnes konečne naberá reálnu podobu. V prvej etape sa počíta s vybudovaním 400 metrového oválu, budú postavené športoviská pre atletiku vhodné aj na medzinárodné súťaže a ihrisko pre školské súťaže,“ povedala županka Erika Jurinová. Projekt rieši odvedenie dažďových vôd či závlahový systém hracej plochy so základným napojením na inžinierske siete a prípravou na budúcu výstavbu zázemia. Súčasťou prác bude aj oplotenie areálu atletického a futbalového štadiónu.

 

Samotná príprava atletického oválu bola náročná a trvala niekoľko mesiacov. Komplikovaný bol už výber spracovateľa realizačnej dokumentácie, kde župa musela súťaž niekoľkokrát opakovať. Atletický zväz podporí výstavu štadiónu dotáciou vo výške 400-tisíc eur. Zvyšné náklady bude zdieľať Žilinský samosprávny kraj s mestom Martin. 

 

Okrem toho sa župa snaží rekonštruovať a modernizovať aj športoviská na stredných školách v jej pôsobnosti. ,,Každoročne vyhlasujeme výzvu na podávanie žiadostí o grant v rámci programu „Vráťme šport do škôl.“  V roku 2019 sme poskytli spolu 44-tisíc eur na deväť projektov, ktoré boli zamerané napríklad na revitalizáciu sektoru pre skok do diaľky, vybudovanie workoutového areálu, lezeckej steny aj nového pohybového centra,“ dodala riaditeľka odboru školstva ŽSK Janka Školová. Župa tiež hľadá možnosti získania prostriedkov z eurofondov. Takýmto spôsobom bola zrekonštruovaná športová hala pri Spojenej škole na Rosinskej ceste v Žiline za takmer jeden milión eur.


Reklama

príbuzné témy

Reklama