Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

UNM dostala vysokofrekvenčný pľúcny ventilátor

Autor: UNM dostala vysokofrekvenčný pľúcny ventilátor
Foto: UNM dostala vysokofrekvenčný pľúcny ventilátor
Uverejnené: 12. jún 2020

Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin pribudol nový pľúcny ventilátor. Prístroj Paravent PAT-e je špecifický druh pľúcneho ventilátora, ktorý bol navrhnutý a vyrobený na Slovensku. Určený je práve pre potreby urgentnej a intenzívnej medicíny. Nemocnici ho venovala martinská spoločnosť Probugas, patriaca do holdingu AEN Group.

Každý takýto dar má význam, pre samotného pacienta a jeho liečbu, ale aj psychologický pre nás lekárov a personál kliniky, pretože vidíme, že máme oporu vo verejnosti, že ľudia sa o našu prácu zaujímajú,“ poďakoval za dar prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny doc. MUDr. Milan Minarik, PhD. Ako ďalej uviedol, prístroj je špecifický tým, že využíva vysokofrekvenčnú tryskovú ventiláciu, ktorá má oproti klasickým ventilátorom hneď niekoľko výhod. „Dá sa napojiť na dýchacie kanyly, veľmi tenké hadičky, ktoré sa zavádzajú do dýchacích ciest a tým pádom zostáva priestor na rôzne chirurgické výkony v oblasti priedušnice a dýchacích ciest. Prístroj je zároveň malý a kompaktný, takže sa dá veľmi ľahko prenášať, čo je jeho ďalšia výhoda. Pacient sa s ním dá transportovať na diagnostické výkony na iné pracoviská, prípadne na operačné sály,“ ocenil špecifické funkcie vysokofrekvenčného ventilátora docent Minarik.

 

Paravent PAT-e je 4. generáciou slovenského výrobku, ktorý ocenili aj v zahraničí

 

Prichádzame s niečím úplne iným, inovatívnym, pre dýchanie človeka. Ventilátor môže mať frekvenciu až 120 cyklov za minútu, pričom normálna frekvencia dýchania je 20 cyklov. Technológia, ktorú prístroj využíva získala vo svete 4 zlaté medaily,“ uviedol Ladislav Kalas majiteľ firmy, ktorá ventilátor vymyslela. Ako ďalej vysvetlil, systém svojou konštrukciou umožňuje robiť pacientovi podpornú ventiláciu so zachovaním jeho spontánnej dychovej aktivity. Prístroj zároveň umožňuje vyčistenie dýchacích ciest bez prerušenia ventilácie.

 

 

Cieľom darovania tohto pľúcneho ventilátora bolo podporiť nemocnice v mestách, kde naša spoločnosť pôsobí. Okrem nemocnice v Martine sme tak obdarovali aj nemocnicu v Nitre, Trenčíne a Trnave. Cena prístroja je 10 500 eur,“ informoval Ing. Vít Čelko, konateľ spoločnosti AEN Group. S myšlienkou, že by chceli pľúcny ventilátor niekomu venovať, oslovili najskôr primátora mesta Martin a zároveň lekára prof. MUDr. Jána Danka, CSc. „Oslovili ma predstavitelia spoločnosti, že majú k dispozícii ventilátor, aby som im odporučil, komu by ho mohli ponúknuť. Hneď som sa spojili s generálnym riaditeľom Univerzitnej nemocnice Martin a výsledok je, že dnes sa tento prístroj odovzdal priamo na Klinike anestézia a intenzívnej medicíny. Som veľmi rád, že na Slovensku sú stále ľudia, ktorí vedia iných obdarovať. Je to čin, ktorý si zaslúži obdiv a úctu,“ uzavrel martinský primátor Ján Danko.


Reklama

príbuzné témy

Reklama