Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Nové germicídne žiariče dezinfikujú vzduch v najfrekventovanejších priestoroch UNM

Autor: Nové germicídne žiariče dezinfikujú vzduch v najfrekventovanejších priestoroch UNM
Foto: Nové germicídne žiariče dezinfikujú vzduch v najfrekventovanejších priestoroch UNM
Uverejnené: 24. jún 2020

V Univerzitnej nemocnici Martin pribudlo 9 germicídnych žiaričov na dezinfekciu vzduchu vnútorných priestorov. Nemocnica ich dostala do daru od občianskeho združenia METRO, ktoré pre tento účel zriadilo verejnú zbierku Dýchajme pre Martin.

Za jeden mesiac sa v nej podarilo vyzbierať cez 4200 eur. „Samotná myšlienka bola pomôcť medicínskym pracoviskám ešte na začiatku vypuknutia koronakrízy. Ukázalo sa, že naša iniciatíva mala zmysel. Germicídne žiariče, ktoré sme dnes odovzdali, budú využité nielen v boji proti ochoreniu Covid-19, ale aj proti iným vírusom a budú umiestnené na tých správnych miestach, kde sú najviac potrebné,“ uviedol Matej Bórik z občianskeho združenia METRO, ktorý zbierku zorganizoval v spolupráci s Anežkou Mitter a Simonou Holkovou.

 

Už počas toho, ako zbierka bežala, sme konzultovali s vedením nemocnice, čo by najviac potrebovali, aby sme odovzdali dar, ktorý bude mať čo najväčšie uplatnenie. Prispievali súkromné osoby, firmy aj rôzne iniciatívy,“ doplnil koordinátor zbierky M. Bórik. Darované germicídne žiariče patria svojimi parametrami, výkonom a prevedením medzi profesionálne medicínske vybavenie, dodávateľom žiaričov bola spoločnosť MIVAX z Martina.

 

Myšlienku finančnej zbierky pre podporu martinskej nemocnice v čase boja proti ochoreniu Covid-19 ocenil aj medicínsky riaditeľ UNM doc. MUDr. Dalibor Murgaš, PhD. „Som za takúto iniciatívu vďačný. Ukazuje to, že v našom regióne žijú dobrí ľudia, ktorí keď treba, sú vždy ochotní pomôcť. Či už finančne, alebo akokoľvek.“ Ako ďalej dodal, germicídne žiariče budú umiestnené v priestoroch nemocnice, kde sa pohybuje najväčšie množstvo ľudí. „Žiariče plánujeme inštalovať do priestorov klientskeho centra, na pracovisko rádiodiagnostiky, kde sa počas dňa vystrieda veľké množstvo pacientov, takisto na urgentný príjem či do verejnej lekárne. Tu všade budú žiariče nainštalované, aby prostredie bolo čo najbezpečnejšie pre tých, ktorí tam prichádzajú alebo pracujú,“ informoval docent Murgaš.

 

 

Germicídne žiariče odovzdali organizátori zbierky vedeniu nemocnice v pondelok (22. júna 2020) aj za účasti primátora mesta Martin Jána Danka. Ako lekár iniciatívu občianskeho združenia METRO vyzdvihol. „Osobne si veľmi cením každú iniciatívu, ktorej cieľom je prispieť v našom meste na dobrú vec. Aj napriek tomu, že verím, že to najhoršie v súvislosti so šírením COVID-19 máme už za sebou, germicídne žiariče sú zariadením, ktoré pomôže každej nemocnici. Ďakujem a vážim si každý jeden príspevok obyvateľov mesta a verím, že spolu sa nám podarí Martin opäť naštartovať nielen v oblasti zdravotníctva,“ povedal primátor.

 

Univerzitná nemocnica Martin je vďačná za každú formu pomoci. Od vypuknutia koronakrízy sa zdravotníckemu zariadeniu rozhodli nezištne pomôcť mnohé firmy, dobrovoľníci ale aj jednotlivci.


Reklama

príbuzné témy

Reklama